Praznicul Naşterii Domnului a adunat şi în acest an mulţimi de credincioşi la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Sfânta Liturghie din ziua marelui praznic a fost săvârşită de
Cinstirea Sfântului Nicolae la Brăila prin procesiuni și ajutorarea semenilor
După sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei de la Galați, săptămâna aceasta atenția s-a îndreptat spre municipiul Brăila al Dunării de Jos, unde vineri, 6 decembrie, este cinstit în mod special Sfântul Ierarh Nicolae, patronul orașului dunărean și al bisericii închinate lui.
În municipiul Brăila a avut loc miercuri, 4 decembrie, procesiunea „Călători pe cărările sfinților”. Au fost purtate în procesiune raclele cu moaştele Sfântului Ierarh Nicolae şi ale Sfinților Tămăduitori Pantelimon, Efrem cel Nou, Nectarie de Eghina şi Luca al Crimeei. La ceas de seară, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu 100 de preoţi din Galaţi şi Brăila, cu copii şi tineri de la şcolile şi liceele brăilene, cu numeroşi tineri îmbrăcaţi în portul popular al zonei Dunării de Jos, precum şi cu credincioşi de toate vârstele au pornit în procesiune cu cele două racle de la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil”, pe Calea Călăraşilor, până la biserica ocrotită de Sfântul Nicolae. În continuare, ierarhul a săvârşit slujba Vecerniei cu Litia, la finalul căreia a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre rolul important pe care sfinţii îl au în viaţa credincioşilor. Credincioşii se pot închina sfintelor moaşte la Biserica „Sfântul Nicolae” din Brăila, până mâine, 6 decembrie, când, după Sfânta Liturghie, vor fi duse la Galaţi.
În Sala Mare a Teatrului „Maria Filotti” din Brăila a avut loc marți, 3 decembrie, Concertul de colinde „Sfântul Nicolae, ocrotitorul cel blând şi bun al brăilenilor”. Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos prin Protopopiatul Brăila, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brăila. La manifestarea cultural-artistică au participat Arhiepiscopul Dunării de Jos, precum şi oameni de cultură, artişti, preoţi, tineri şi mulţi iubitori de folclor şi de tradiţii româneşti.
Pe scena teatrului brăilean au urcat: Corul de cântăreți bisericeşti al Protopopiatului Brăila, Corul „Trison”, Corul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Andrei” din Galați, Corul bărbătesc „Armonia” al Casei de Cultură a Municipiului Brăila, Corala „Camerata” a Centrului de creație Brăila, Corul Academiei Bunicilor și Corul „Kiralina” al parohiei brăilene „Naşterea Domnului”. În program au fost cuprinse colinde tradiţionale româneşti şi cântece religioase specifice acestei perioade.
Filantropie în preajma sărbătorii sfinților ocrotitori
Parohia „Sfânta Muceniță Filofteia” din Brăila a desfăşurat miercuri o acţiune filantropică pentru persoanele vârstnice şi familiile nevoiaşe din parohie. 22 de familii au primit din partea parohiei lemne pentru iarnă şi alimente necesare pentru masa de sfintele sărbători. După ce au pregătit produsele, preoţii s-au deplasat la casele beneficiarilor pentru a le oferi ajutoarele şi a le aduce bucurie în pag de sărbători. Preoţii şi voluntarii acestei parohii i-au vizitat şi pe bătrânii internaţi la Spitalul de psihiatrie „Sfântul Pantelimon”din Brăila, oferindu-le alimente neperisabile, legume, fructe, pilote, lenjerii pentru paturi, pături şi îmbrăcăminte. Valoarea darurilor oferite a fost de 4.500 lei.
Prin implicarea preoţilor şi a voluntarilor, Parohia „Sfânta Filofteia” din municipiul Brăila desfăşoară constant astfel de activităţi de întrajutorare îndreptate către semenii nevoiaşi, prin aşezământul social existent în cadrul parohiei, unde 30 de copii împreună cu părinţii lor primesc masă caldă zilnic, dar şi servicii medicale prin intermediul unui cabinet de medicină dentară, consiliere psihologică și educație prin programul de tip „after school”. Pe lângă aceşti beneficiari care provin din familii nevoiaşe, parohia mai sprijină bilunar cu diferite ajutoare şi tineri orfani şi persoane vârstnice aflate în evidenţele parohiale. Activităţile sunt susţinute îndeosebi din fondurile parohiei, precum şi din donaţiile credincioşilor.
Marți, în mijlocul deţinuţilor din Penitenciarul Brăila au fost aduse moaştele Sfântului Ierarh Nicolae din patrimoniul sacru al Reşedinţei Arhiepiscopale din Galaţi. În incinta penitenciarului, Arhiepiscopul Dunării de Jos a rostit rugăciuni pentru sănătatea şi ajutorul celor aflaţi în privare temporară de libertate. La eveniment au fost prezenţi clerici din Protoieria Brăila, conducerea instituţiei de detenţie, poliţişti de penitenciar şi deţinuţi. După slujbă, personalul unităţii şi deţinuţii s-au închinat, au sărutat sfintele moaşte şi au primit din partea ierarhului locului iconiţe, cărţi de rugăciune, revista eparhială „Călăuză ortodoxă” şi alte daruri. De asemenea, 50 de deţinuţi implicaţi în activităţile cultural-educaţionale şi care nu sunt vizitaţi au primit obiecte de igienă personală, fructe, cărţi de zidire sufletească şi iconiţe în valoare de 3.000 de lei.