Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în colaborare cu Asociația Balcanică de Drept Roman și Tradiție Romanistică „Societas pro Iure Romano” (S.I.R.) și Facultatea de Drept a Universității
Concursul „Glas de toacă la Logoj”
În după‑amiaza zilei de marți, 15 aprilie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, Parohia „Adormirea Maicii Domnului” și Protopopiatul Ortodox Român Lugoj, județul Timiș, au așezat în sufletul cetății o prăznuire aparte: Festivalul „Glas de toacă la Logoj”, ajuns la cea de‑a III‑a ediție. Din lemnul sfințit de vreme și rugăciune, cei 45 de elevi ai școlilor lugojene, călăuziți de profesorii lor de religie și de limba română, au trezit bătaia de pocăință și preamărire.
Părintele protopop Ionuț Furdean și părintele paroh Ioan Cerbu au deschis sărbătoarea cu cuvinte de zidire și chemare.
Momente memorabile au fost aduse de Sorin Constantin Stragea și Cotizo Negruțiu, fii ai Lugojului, care au împărtășit cu cei adunați poveștile toacei lugojene.
„Festivalul nu a fost doar un act artistic sau o simplă manifestare educațională, ci un tropar viu al Lugojului de altădată, o încercare de a reînvia acel «glas de lemn» care, de peste două veacuri și jumătate, răsună între zidurile Bisericii «Adormirea Maicii Domnului», ctitorie de har și frumusețe duhovnicească, ridicată în anul mântuirii 1766, veritabilă icoană de piatră a Ortodoxiei bănățene”, a spus pr. Cristian Cerbu, organizatorul festivalului de toacă.
În săptămâna a patra din Sfântul şi Marele Post, prin purtarea de grijă a părintelui Ioan Cerbu, în calitate de paroh şi implicarea directă a părintelui Cristian Cerbu, în calitate de coordonator al Centrului „Sfântul Nicolae”, ajutați de voluntari, au fost distribuite în jur de 160 de pachete zecilor de familii cu neajunsuri, bătrânilor singuri şi copiilor aflaţi în programul Centrului de zi „Sfântul Nicolae” din Lugoj.