Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în colaborare cu Asociația Balcanică de Drept Roman și Tradiție Romanistică „Societas pro Iure Romano” (S.I.R.) și Facultatea de Drept a Universității
Denia din Sfânta și Marea Joi la Catedrala Patriarhală
Citiţi şi: Programul Deniilor din Săptămâna Mare la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală din București a fost săvârșită miercuri seară, 16 aprilie, cea de-a patra Denie a săptămânii Sfintelor Pătimiri ale Domnului. Aceasta rememorează evenimentele din Sfânta și Marea Joi. La finalul slujbei săvârșite de soborul lăcașului de rugăciune, părintele prof. dr. David Pestroiu, prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, a rostit un cuvânt de învățătură.
Textele liturgice ale acestei zile au amintit de patru evenimente deosebite din viața Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie; Cina cea de Taină la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii; rugăciunea din Grădina Ghetsimani și începutul Pătimirilor prin vinderea Domnului de către Iuda Iscarioteanul.
Referitor la aceste evenimente, părintele profesor dr. David Pestroiu a prezentat câteva însemnări adaptate la viața creștinilor, afirmând că spălarea picioarelor ucenicilor de către Domnul Hristos constituie o profundă pildă de smerenie, virtute necesară oricărui creștin în urcușul său spiritual.
„Sunt patru evenimente istorice care reprezintă tot atâtea semnificații spirituale, pentru că sunt împletiri de rost între cer și pământ. (...) Smerenia este o lucrare a voinței, pe care o demonstrează Mântuitorul plecându-Se înaintea ucenicilor Săi și spălându-le picioarele. Este un gest de adâncă smerenie, dacă ne gândim chiar și astăzi, dar mai ales în mentalitatea societății antice, când această lucrare era rezervată slujitorilor și sclavilor. Mântuitorul Însuși dă exemplu, arătând tuturor că pentru a progresa în har spre asemănarea cu Dumnezeu este nevoie de smerenie. (...) Prin această taină a smereniei înțelegem împletirea dintre cer și pământ. Vine cerul pe pământ sub chipul smerit al Fiului lui Dumnezeu”, a spus părintele prodecan.
În seara zilei de joi, 17 aprilie, la Catedrala Patriarhală va fi oficiată slujba Deniei din Sfânta și Marea Vineri, numită și Denia celor 12 Evanghelii.