Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în colaborare cu Asociația Balcanică de Drept Roman și Tradiție Romanistică „Societas pro Iure Romano” (S.I.R.) și Facultatea de Drept a Universității
Ediție nouă a lucrării „Făclii de Înviere. Înțelesuri ale Sfintelor Paști”
La Editura BASILICA a apărut ediția a 6-a, revăzută și îmbogățită, a volumului „Făclii de Înviere. Înțelesuri ale Sfintelor Paști”, avându-l ca autor pe Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortoxe Române.
Așa cum se precizează în Cuvântul Înainte, temele expuse în volum provin, în marea lor majoritate, din scrisorile pastorale trimise, în perioada 1991-2008, clerului și credincioșilor din Arhiepiscopia Iașilor, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pe când era Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, precum și din scrisorile pastorale trimise clerului și credincioșilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, în perioada 2008- 2025. Expunerea acestor teme - înțelesuri ale Sfintelor Paști - este precedată de o explicație de ordin etimologic și istoric, de una teologică și de alta liturgică.
„Paștele ca trecere existențială în care se implică Însuși Dumnezeu-Creatorul, Cel netrecător, reprezintă celebrarea sensului prim și ultim al existenței create ca trecere. De aceea, Sinaxarul Sfintelor Paști (explicația concentrată a Sărbătorii Învierii Domnului) spune că în ziua de Paști serbăm, mai întâi, amintirea trecerii lumii (creației) de la neființă la ființă, apoi amintirea Întrupării sau Înomenirii Fiului lui Dumnezeu Celui veșnic, adică trecerea Sa de la existența divină veșnică, atemporală, la existența umană, istorică, temporală; precum și Învierea Domnului din morți, adică trecerea umanității lui Dumnezeu-Fiul de la viața pământească, muritoare, la viața veșnică, nemuritoare, pentru ca să dăruiască lumii viață și bucurie veșnică, biruind păcatul și moartea, însingurarea și întristarea, suferința și stricăciunea”, explică Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Cuvântul Înainte al volumului.
Lucrarea poate fi achiziționată prin intermediul site-ului Tipografiei Cărților Bisericești, cartibisericesti.ro, de pe colportaj.ro și prin comandă la tipografia@patriarhia.ro, editura@ patriarhia.ro., precum și la magazinele Serviciului de colportaj bisericesc (SCB) al Arhiepiscopiei Bucureștilor.