Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în colaborare cu Asociația Balcanică de Drept Roman și Tradiție Romanistică „Societas pro Iure Romano” (S.I.R.) și Facultatea de Drept a Universității
Etapa finală a pregătirii Marelui Mir
Procesul de pregătire a Marelui Mir desfășurat în Mirostirionul din incinta Mănăstirii „Duminica Sfinților Români” din Capitală a ajuns miercuri, 16 aprilie, în etapa finală. În cea de-a treia zi a preparării au fost adăugate ultimele ingrediente în decoctul de plante și vin, iar seara va fi transferat în cele 12 noi amfore de argint de câte 25 de litri fiecare și transportat la Catedrala Patriarhală din București. Marele Mir este sfințit mâine, 17 aprilie, la Altarul de vară din vecinătatea catedralei de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu ierarhii membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Miercuri s-a defășurat ultima etapă a pregătirii Marelui Mir. După începerea rânduielii slujbei, aprinderea focului și fluidizarea decoctului de plante, a urmat transferarea lichidului din cazanele mici în marele recipient din camera centrală a Mirostirionului, procesul continuând cu adăugarea celorlalte ingrediente, precum rășini și uleiuri esențiale mirositoare. În tot acest timp s-au citit neîntrerupt texte evanghelice.
În mijlocul soborului rânduit în această zi s-a aflat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care ne-a explicat pe larg procesul etapei finale a preparării: „În cea de-a treia zi a preparării Marelui Mir rânduiala a început, la fel ca în zilele precedente, cu rugăciune, binecuvântare și citire din Sfânta Evanghelie. Întreaga rânduială a preparării Marelui Mir este încadrată în rugăciune pentru a sublinia faptul că toată această lucrare este de fapt un act liturgic. În Sfânta și Marea Miercuri s-a încălzit decoctul de plante, s-a adus la o anumită fluiditate, apoi a fost turnat în cazanul mare, a fost adăugat uleiul de măsline, s-a aprins focul și de la momentul fierberii acestui amestec până la final a trebuit să treacă timp de patru ore. De la momentul fierberii, amestecul este păzit cu mare grijă de către părinții rânduiți să prepare Marele Mir și încontinuu se amestecă în cazan pentru ca lichidul să nu se prindă de pereții recipientului. După patru ore de fierbere, au fost adăugate aromele. Întâi cele solide, precum tămâia și smirna, iar la final, printre celelalte arome, au fost adăugate uleiuri volatile, de trandafir etc.”.
În continuare, ierarhul a subliniat și importanța acestui eveniment istoric desfășurat în Anul Centenar al Patriarhiei Române. „Mulțumim Preamilostivului Dumnezeu că în Anul Centenar al Patriarhiei Române ne facem părtași la această bucurie duhovnicească a celei de-a 23-a preparări și sfințiri a Marelui Mir în Biserica Ortodoxă Română, care sărbătorește anul acesta împlinirea a 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei sale, din anul 1885. Dumnezeu a rânduit ca, prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod, în ziua de 17 aprilie 2025, în Sfânta și Marea Joi, să aibă loc cea de-a treia sfințire a Marelui Mir în timpul arhipăstoririi Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Din anul 1821, după încetarea domniilor fanariote în Țările Române, a început o mișcare de afirmare a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, iar către mijlocul secolul al 19-lea, o acțiune energică pentru recunoașterea formală a autocefaliei bisericești, ceea ce însemna oficializarea unei stări existente în fapt. Această acțiune de afirmare a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române a fost sprijinită și de autoritățile politice, mai ales după unirea Țării Românești cu Moldova, când Țările Române s-au numit România și statutul de independență a țării a cerut apoi și independența bisericească. Faptul că toți ierarhii unei Biserici Ortodoxe autocefale se întrunesc în Sfânta și Marea Joi pentru a săvârși împreună Sfințirea Marelui Mir, chiar în timpul Sfintei Liturghii de pomenire a Cinei celei de Taină, a instituirii Sfintei Euharistii, constituie un eveniment intens de trăire duhovnicească, de solemnitate și de binecuvântare sfântă”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.
Seara, Marele Mir va fi transferat în cele 12 noi amfore de argint de câte 25 de litri fiecare și transportat la Catedrala Patriarhală din București.
După sfințirea din Sfânta și Marea Joi, Sfântul și Marele Mir va fi transferat în 44 de amfore mici de argint, de câte 5 litri fiecare, care vor fi dăruite tuturor eparhiilor din Patriarhia Română.