Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București anunță organizarea sesiunii de admitere la studii universitare de master pentru anul academic 2025-2026. Înscrierile se vor desfășura în perioada 1-18 iulie 2025, de luni până vineri, între orele 9:00 și 14:00, la sediul facultății.
Mitropolitul Olteniei a slujit într-o comunitate din Dolj
Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a sfinţit duminică, 22 iunie, biserica de lemn, cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, din filia Fântânele, Parohia Radovan, judeţul Dolj.
După slujba de sfinţire a bisericii, Părintele Mitropolit Irineu a săvârşit Sfânta Liturghie în noul lăcaş de cult, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, dintre care îi amintim pe părintele Dan Camen, consilier eparhial, şi pe părintele protopop Emilian Cimpoeru de la Protoieria Craiova Nord.
În cadrul sfintei slujbe, Înaltpreasfinţia Sa l-a hirotonit întru preot pe diaconul Florin Nicolae Neagoe, pe seama Parohiei Măceşu de Sus, judeţul Dolj, din Protoieria Băileşti. Pentru râvna duhovnicească şi activitatea pastoral-administrativă, părintele paroh Adrian Ţăpuş a primit rangul de iconom, iar binefăcătorii acestei parohii au primit gramate de mulţumire din partea Mitropolitului Olteniei. Au fost distinşi cinci credincioşi: Alin-Virgil Ilinoiu (ctitor), Ion Ilinoiu (ctitor), Ioana Figela Petrescu, primar al localităţii Radovan, Nicolae Tulitu și arhitect Marinela Roman.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu a explicat pericopele din această duminică, subliniind răspunsul chemării Sfinţilor Apostoli drept model de vieţuire şi desăvârşire în viaţa noastră: „La Sfânta Liturghie am ascultat cuvântul chemării Sfinţilor Apostoli ai Domnului. La chemarea Mântuitorului, Sfinţii Petru şi Andrei au lăsat barca lor şi mrejele cu care pescuiau şi I-au urmat Mântuitorului nostru, la fel au făcut şi Sfinţii Ioan şi Iacob, care i-au lăsat pe cei apropiaţi şi L-au însoţit pe Iisus Hristos. Această chemare sfântă este semnul vederii lui Dumnezeu, pentru că Dumnezeu ne vede pe fiecare în parte, ne ştie din veşnicie, dinainte de a ne naşte noi. Naşterea noastră este începutul vieţii şi al istoriei noastre, iar trecerea din lumea aceasta este întoarcerea la Creatorul şi Sfinţitorul vieţii noastre. Perioada de timp de la naştere şi până la trecerea la cele veşnice este perioada de timp în care noi ne înfrumuseţăm sufletele, ne sfinţim viaţa noastră, în aşa fel încât să strălucim şi să fim bineplăcuţi Tatălui ceresc”.
La final, Părintele Mitropolit Irineu i-a felicitat pe toţi cei care au contribuit la ridicarea bisericii din Parohia Fântânele, mulţumindu-le pentru strădania lor şi pentru împlinirea vocaţiei primite de la Dumnezeu.