Praznicul Naşterii Domnului a adunat şi în acest an mulţimi de credincioşi la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Sfânta Liturghie din ziua marelui praznic a fost săvârşită de
Noi duhovnici hirotesiți de Patriarhul României
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit miercuri, 4 decembrie, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale, hirotesia întru duhovnic pentru 14 preoți din Arhiepiscopia Bucureștilor care au promovat examenul de duhovnicie. La final, Preafericirea Sa le-a vorbit noilor duhovnici despre slujirea pe care au primit-o și le-a oferit daruri specifice acestui moment.
În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, Preafericirea Sa le-a explicat preoților hirotesiți importanța slujirii de duhovnic, subliniind faptul că acesta trebuie să fie medic pentru fiii duhovnicești.
„Aceasta este marea putere dumnezeiască - pentru că numai Dumnezeu are puterea de a ierta păcatele oamenilor - pe care Mântuitorul Iisus Hristos a dat-o Bisericii Sale, adică sfinților săi ucenici și Apostoli în prima zi a Învierii Sale. De aceea, slujba de hirotesie întru duhovnic spune că această slujire este una apostolică și duhovnicească, adică este o lucrare ce necesită o anumită pregătire pentru a-i ajuta pe credincioși să crească duhovnicește. Preotul duhovnic nu este un dezlegător de păcate în mod mecanic, ci este vorba despre discernământ și maturitate spirituală, pentru că omul căruia i se iartă păcatele este chemat să se înduhovnicească. Nu doar să părăsească păcatul, ci să și cultive virtuțile. Pentru mântuire nu e suficient doar să nu faci rău nimănui, ci trebuie să faci și mult bine. (…) Aceasta este orientarea pe care părintele duhovnicesc trebuie să o urmărească. Până în secolul al 5-lea, s-a pus accentul foarte mult pe duhovnicul dezlegător de păcate, însă în secolul al 7-lea, Sinodul II Trulan (691-692) a dat definiția, în canonul 102, a adevăratului duhovnic spunând că el este ca un medic. În acest fel se trece de la duhovnicul judecător la cel care vindecă patimile egoiste ale sufletului și îl ajută pe penitent să crească în virtuți. De aceea, spune că el trebuie să fie ca un medic care folosește și asprimea, și îngăduința, potrivit cu fiecare persoană. Nu se pot da aceleași remedii la toată lumea, ci ținând cont de râvna, de sensibilitatea, de mediul cultural-social în care locuiește penitentul și mai ales de dorința lui de îndreptare”, a spus Patriarhul României.
De asemenea, Întâistătătorul Bisericii noastre a vorbit despre întâlnirea credinciosului cu iubirea Sfintei Treimi în Taina Pocăinței, prin mijlocirea părintelui duhovnic.
„Episcopul ortodox britanic Kallistos Ware spunea că în Ortodoxie legătura cu Sfânta Treime se vede mai ales în Taina Spovedaniei, deoarece în Spovedanie credinciosul penitent simte iubirea Tatălui ceresc Care Se bucură când fiul risipitor se întoarce acasă. A doua experiență trăită în Taina Pocăinței este lumina Evangheliei pe care o dăruiește duhovnicul prin sfatul pe care îl oferă credinciosului care se pocăiește. A treia experiență este lucrarea Duhului Sfânt, pentru că duhovnicul trebuie să poarte în rugăciunile sale pe fiii și fiicele duhovnicești care se spovedesc la el. Așadar, duhovnicul trebuie să se bucure când oamenii vin la Spovedanie, trebuie să îi lumineze cu adevărurile mântuitoare ale Evangheliei și trebuie să îi pomenească în rugăciune. Nu este suficient oferirea unui sfat, ci este nevoie de rugăciune ca Domnul să îi ajute să pună în practică sfatul oferit”, a afirmat Preafericirea Sa.
Cei 14 preoți care au primit hirotesia întru duhovnic sunt: pr. Mircea Marian Andreescu, Parohia Bălțești, Protopopiatul Vălenii de Munte, județul Prahova; pr. Gheorghe Anghel, Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfântul Ioan Rusul”-Brâncuși, Protopopiatul Sector 6 Capitală; pr. Cosmin Băjănică, Parohia „Iancu Nou”-Bălăneanu, Protopopiatul Sector 2 Capitală; pr. Alexandru Bodoros, Biserica Palatului Cotroceni, Protopopiatul Sector 5 Capitală; pr. Eugen Buchiu, Parohia Tudor Vladimirescu I, Protopopiatul Sector 5 Capitală; pr. Alexandru Ciaușu, Parohia Merii Petchii, Protopopiatul Ilfov Nord; pr. Stelian Condrache, Parohia Vânători, Protopopiatul Ilfov Nord; pr. Laurențiu Dobra, Parohia Pântești Făget, Protopopiatul Vălenii de Munte; pr. Teodor-Georgian Dumitru, Parohia Grădiștea, Protopopiatul Ilfov Nord; pr. Constantin Fîciu-Bularda, Parohia Țegheș, Protopopiatul Ilfov Nord; pr. Radu-Victor Hagiu, Parohia Domneștii de Sus, Protopopiatul Ilfov Sud; pr. Iulian Mareș, Parohia Balta Albă, Protopopiatul Sector 3 Capitală; pr. Mădălin-Ionuț Mînzicu, Parohia Goruna, Protopopiatul Ploiești Nord, județul Prahova, și pr. Mihăiță-Gabriel Nițu, Parohia Berceni II, Protopopiatul Ilfov Sud.
Aceștia au primit din partea Patriarhului României certificatul de absolvire a examenului de duhovnicie, o cruce de binecuvântare și un Molitfelnic, două lucrări care să îi ajute în slujirea duhovnicească, un calendar pentru anul 2025 și alte daruri.