Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București anunță organizarea sesiunii de admitere la studii universitare de master pentru anul academic 2025-2026. Înscrierile se vor desfășura în perioada 1-18 iulie 2025, de luni până vineri, între orele 9:00 și 14:00, la sediul facultății.
Sărbătoare la mănăstirea bucureșteană închinată sfinților din neamul nostru
În Duminica a 2-a după Rusalii, 22 iunie 2025, Mănăstirea „Duminica Sfinților Români” din sectorul 4 al Capitalei și-a sărbătorit hramul principal, închinat tuturor celor bineplăcuți ai lui Dumnezeu din neamul nostru. Obștea monahală, pelerinii și credincioșii care au participat la sărbătoarea bisericii așezământului monahal au fost binecuvântați de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie.
Din soborul de preoți și diaconi care i-au chemat în rugăciune, alături de ierarh, pe ocrotitorii mănăstirii ctitorite de vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, au făcut parte: părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal; părintele arhimandrit Antim David, starețul Schitului Măgureanu din București; părintele arhimandrit Ioachim Ceaușu, starețul Mănăstirii „Duminica Sfinților Români”; părintele arhimandrit Vasile Pîrjol, starețul Mănăstirii Cernica din Ilfov, precum și alți slujitori.
La momentul rânduit, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat că două pasaje au fost lecturate din Evanghelia după Sfântul Apostol Matei, unul fiind specific Duminicii a doua după Rusalii, iar celălalt închinat sărbătorii Tuturor Sfinților Români, cunoscuți și necunoscuți, pomeniți și cinstiți colectiv în Biserica noastră, în această duminică, începând cu anul 1992.
Ierarhul a tâlcuit mai întâi prima Evanghelie duminicală, arătând că prin propovăduirea ucenicilor chemați la apostolat s-a întemeiat Biserica lui Hristos în ziua Cincizecimii: „Pentru lucrarea Bisericii, Hristos îi alege pe Apostoli care, la rândul lor, îi vor alege, dintre cei care au primit Evanghelia și care au devenit creștini, pe cei care vor fi pregătiți și hirotoniți episcopi, preoți și diaconi pentru a sluji Biserica Lui până la sfârșitul veacurilor. Chemarea acestor două perechi de frați din Evanghelia de astăzi ne transmite o mulțime de învățături. Hristos nu cheamă la această lucrare sfântă oameni învățați, ci oameni cu capacități sufletești deosebite. Vedem câtă disponibilitate aveau acești patru frați față de cuvântul lui Hristos”.
Preasfinția Sa a arătat în continuare cum a rodit lucrarea de încreștinare desfășurată de doi Apostoli ai Domnului pe teritoriul țării noastre: „Asemenea tuturor sfinților, auzind Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos, și Sfinții Români au urmat cuvintelor Sale, adeseori până la moarte de bunăvoie pentru credința în El. Evanghelia a fost predicată aici, la noi, de Sfântul Apostol Andrei, cel despre a cărui chemare ne-a vorbit primul text pe care l-am ascultat. Venind în sudul de astăzi al țării noastre, în Dobrogea, și văzând că secerișul este mult, adică locuitorii acestor ținuturi erau însetați după cunoașterea Adevăratului Dumnezeu, l-a chemat să îl ajute pe un alt pescar din Betsaida, pe Sfântul Apostol Filip, și împreună au predicat strămoșilor noștri Sfânta Evanghelie, au așezat episcopi, preoți și diaconi, au înființat comunități creștine care, de-a lungul veacurilor, au rodit. Cea mai frumoasă roadă a predicii celor doi Apostoli au fost sfinții din toate categoriile. Cei dintru început au fost sfinții martiri, fiind cunoscuți o mulțime de martiri din Dobrogea care au pătimit pentru Hristos în primele secole și care au fost cinstiți de strămoșii noștri, așa cum arată bisericile zidite pe mormintele lor, alături de ei fiind numeroși martiri necunoscuți cu numele”.
În continuare, ierarhul a vorbit despre toate celelalte categorii de sfinți din neamul nostru care s-au învrednicit a-și închina viața lui Dumnezeu, ilustrându-i pe cei mai reprezentativi dintre aceștia. „Este o mare bucurie să constatăm că poporul nostru creștin și-a asumat în mod deplin Evanghelia Mântuitorului. S-a scris și despre slăbiciunile neamului nostru, care nu sunt puține, dar iată că cei care și-au asumat în modul cel mai serios calitatea de creștin au ajuns la măsura bărbatului desăvârșit, la sfințenie. (...) Unii dintre sfinții cunoscuți sunt recunoscuți de către popor și această recunoaștere este confirmată de Biserică prin procesul de canonizare, ei fiind așezați în calendar sau în sfeșnic ca să lumineze tuturor. Noi, urmând lumina și pilda vieții lor, să căutăm cu stăruință lumina vieții”, a concluzionat ierarhul.
La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorul mănăstirii, Patriarhul Teoctist Arăpașu, și pentru ceilalți binefăcători trecuți la Domnul ai așezământului monahal ridicat în perioada 2003-2006. Biserica a fost târnosită în data de 29 octombrie 2006, când a fost așezată sub ocrotirea Sfinților Români. În anul 2008, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, mănăstirea a primit al doilea hram, închinat Sfântului Cuvios Teoctist din Palestina.
În încheiere, părintele arhimandrit Ioachim Ceaușu i-a mulțumit Părintelui Patriarh Daniel pentru permanenta purtare de grijă și Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul pentru slujire și pentru ziditorul cuvânt de învățătură.