Praznicul Naşterii Domnului a adunat şi în acest an mulţimi de credincioşi la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Sfânta Liturghie din ziua marelui praznic a fost săvârşită de
Sărbătoarea unui sfânt dăruitor la Catedrala Patriarhală din București
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit vineri, 6 decembrie, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a evidențiat că Sfântul Ierarh Nicolae a devenit iubit în popor, mai ales pentru multele sale milostenii: „Troparul sfântului îl numește învățător al dreptei credințe și chip al blândeților. Pentru multele sale minuni și viața sa milostivă, oamenii l-au numit bun ca Dumnezeu; bunătate care a rămas în memoria umanității. În Occident, există confesiuni creștine născute din Reforma de la începutul secolului al 16-lea, care au părăsit cultul sfinților și cinstirea lor. Însă bunătatea Sfântului Ierarh Nicolae a rămas o amintire vie și în aceste confesiuni creștine. De aceea, el este sărbătorit și așteptat de toți copiii din lume. Sfântul Nicolae mai este numit și învățător al înfrânării. El a arătat prin gestul acesta extraordinar de a vinde moștenirea părintească și de a o împărți săracilor că se leapădă de orice lucru din lumea aceasta care îl poate despărți de slujirea totală, cu râvnă a Mântuitorului nostru Iisus Hristos și a Bisericii Sale. Trăim vremuri în care este mare nevoie de bunătate și de milostivire. Societatea a progresat, dar, potrivit cuvântului Domnului, pe săraci pururea îi avem cu noi. Vedem adeseori imagini în mass-media de un tragism extraordinar. O mulțime de copii care nu au încălțăminte să se ducă la școală și să se formeze pentru viitor. În această lume, în care Dumnezeu ne-a dăruit atât de multe bunuri, sănătate și viață, trebuie să fim asemănători Sfântului Ierarh Nicolae și să împrăștiem în jurul nostru faptele iubirii și milei creștine”.
La final, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a săvârșit slujba Parastasului pentru profesorul, dirijorul și compozitorul Nicolae Lungu, al cărui nume îl poartă Corala Patriarhiei Române.