Cele 464 de muzee şi colecţii publice din România au pus, în 2024, la dispoziţia vizitatorilor 34,2 milioane de bunuri culturale şi naturale, în creştere cu 732.000 faţă de 2023, însă numărul vizitatorilor
Filarmonica „George Enescu” concertează la Expo 2025
Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti va susţine concerte, în perioada 24-26 iunie 2025, în Japonia, evenimentul central având loc la Expoziţia Mondială de la Osaka, unde ţara noastră este prezentă cu pavilion. Mai mult, în programul oficial al expoziţiei, ziua de 26 iunie este dedicată României. „Prezența filarmonicii la Osaka este un gest de reprezentare națională prin artă. Într-un context global cum este Expoziția Mondială, muzica devine limbaj comun. Ne bucurăm să putem arăta, prin sunet, cine suntem și ce valori avem”, consideră directorul Filarmonicii „George Enescu”, violoncelistul Marin Cazacu, într-un comunicat postat pe advertising4u.ro.
La Pavilionul Naţional, Filarmonica „George Enescu” va susţine două concerte. Principalul concert al zilei, dirijat de Gabriel Bebeşelea, îl va avea ca solist pe violonistul Rafael Butaru, în celebra baladă pentru vioară și orchestră de Ciprian Porumbescu. Programul va conţine lucrări de: Enescu, Ligeti, Porumbescu, Rogalski, Dvořák, Saint-Saëns, Wagner, Verdi, Bizet. Concertul care va deschide Ziua Naţională a României are în componenţă: Rapsodia Română nr. 1 de George Enescu, Hora din Muntenia de Theodor Rogalski şi Hora Staccato de Grigoraş Dinicu.
În 24 iunie, Orchestra Filarmonicii „George Enescu” va susţine, la Toyonaka Hall - Osaka, un concert dirijat de Ciprian Marinescu, avându-l ca solist pe violonistul Liviu Prunaru, potrivit aceleiaşi surse.
Organizată pentru prima dată în 1851, Expoziția Mondială este unul dintre cele mai vechi și mai mari evenimente de acest gen pe plan internațional. Tema expoziției de la Osaka este „Designing Future Society for Our Lives”, adică o societate viitoare gândită pentru viața noastră de zi cu zi. România este prezentă printr-un pavilion care propune o imagine actuală, deschisă și creativă a țării, din care face parte şi muzica clasică.