Mai mult de un sfert din europeni (peste 100 milioane de persoane) sunt expuşi la niveluri de poluare fonică peste limitele admise, a semnalat recent Agenţia Europeană de Mediu (AEM), potrivit EFE. Traficul rutier es
Parlamentul European propune încă 18 luni pentru PNRR
Printr-o rezoluție votată miercurea trecută cu o largă majoritate, Parlamentul European (PE) a solicitat prelungirea cu încă 18 luni, după august 2026, a finanţării Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă (MRR), adică a PNRR-urilor naționale, pentru a permite finalizarea proiectelor mature din cele 27 de state membre. August 2026 este, în prezent, termenul până la care toate reformele și investițiile aferente PNRR trebuie să fie gata, în caz contrar statele riscând să piardă finanțările sau să returneze sume primite în avans.
Rezoluţia se referă la raportul privind implementarea MRR, elaborat de eurodeputaţii Siegfried Mureşan (PPE) şi Victor Negrescu (S&D), şi subliniază efectul benefic al Mecanismului într-o perioadă de incertitudine economică în Europa. În document, membrii PE îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că intervalul scurt de timp rămas pentru implementare implică provocări în ceea ce priveşte finalizarea reformelor-cheie, a investiţiilor la scară largă şi a proiectelor inovatoare, precum şi a celor 70% din jaloanele şi ţintele care nu au fost încă atinse. Ei cer o prelungire de 18 luni pentru proiectele mature, legături mai clare între jaloane, ţinte şi punerea efectivă în aplicare a proiectelor, simplificarea urgentă a cerinţelor de accesare şi de raportare, pentru a maximiza absorbţia şi impactul finanţării, consolidând totodată rolul autorităţilor locale și regionale în implementare.
„Dacă nu acţionăm acum, investiţiile critice riscă să rămână nefinalizate după încheierea Mecanismului în august 2026. Trebuie să accelerăm punerea în aplicare, să reducem birocraţia şi să ajutăm beneficiarii. În calitate de raportor pentru buget în acest dosar, am insistat pentru soluţii concrete şi am solicitat o prelungire a finanţării cu 18 luni pentru proiectele mature”, a declarat co-raportorul în numele Comisiei pentru bugete a PE (BUDG), Victor Negrescu. El mai susține ca proiectele nefinalizate să poată continua în cadrul altor instrumente ale UE.
La rândul său, co-raportorul în numele Comisiei pentru afaceri economice şi monetare a PE (ECON), Siegfried Mureşan, a pus accentul pe faptul că „fondurile Mecanismului de redresare şi rezilienţă aduc beneficii concrete cetăţenilor”, acesta fiind motivul pentru care PE propune prelungirea cu 18 luni. „În acelaşi timp, solicităm o revizuire a modului în care fondurile necheltuite din MRR pot sprijini noile priorităţi strategice ale Europei, în special consolidarea competitivităţii şi a capabilităţilor noastre de apărare”, a spus Mureşan.
Vicepreşedintele PE, eurodeputatul Nicu Ştefănuţă (Verzi), s-a declarat rezervat în legătură cu răspunsul Comisiei. „Deocamdată vreau să fiu rezervat, întrucât Comisia Europeană a mai reacţionat şi a spus că nu se face nici o excepţie şi că, dacă va face ceva, va fi doar în cazul proiectelor avansate”, a declarat Ştefănuţă pentru Agerpres. (C.Z.)