Mai mult de un sfert din europeni (peste 100 milioane de persoane) sunt expuşi la niveluri de poluare fonică peste limitele admise, a semnalat recent Agenţia Europeană de Mediu (AEM), potrivit EFE. Traficul rutier es
Statele Unite ale Americii au lovit trei instalații nucleare iraniene
Statele Unite s-au alăturat ofensivei israeliene în a noua zi a războiului dintre Israel şi Iran și au efectuat un atac „foarte reuşit” asupra siturilor nucleare iraniene de la Fordo, Natanz şi Isfahan, a anunţat sâmbătă seara, la Washington (duminică dimineață la Teheran), preşedintele american Donald Trump, relatează AFP.
Potrivit experților, SUA este singura țară care deține bombe antibuncăr GBU-57 și bombardiere B-2 de lansare a acestora și care are, astfel, capacitatea de a lovi instalaţii subterane, cum este uzina de îmbogăţire a uraniului de la Fordo, considerată a fi centrul programului nuclear al Teheranului.
Preşedintele Trump, care a atenționat repetat că Iranul nu poate dispune în nici un caz de arme nucleare, afirmase vineri că acordă Iranului un termen de „maximum” două săptămâni pentru a veni la masa negocierilor și a evita posibile atacuri americane, dar, în cele din urmă, a decis să se implice alături de Israel. Anterior, preşedintele iranian Masoud Pezeshkian a exclus orice oprire a programului nuclear al țării sale. Iranul neagă că doreşte să se doteze cu arma atomică și susține că îşi apără dreptul la un program nuclear civil.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică - AIEA a anunţat duminică dimineaţa că nu a fost raportată creşterea nivelurilor de radiaţii în urma loviturilor americane, relatează Reuters. „Evenimentele din această dimineaţă sunt revoltătoare şi vor avea consecinţe veşnice”, a reacționat pe X, duminică, ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi. La câteva ore după atacul fără precedent al SUA, Iranul a lansat 30 de rachete asupra Israelului, în urma cărora cel puțin 16 persoane au fost rănite. (C.Z.)