Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Preparate cu untură şi carne de struţ
De câţiva ani, şi în România se cresc struţi, în ferme speciale. E adevărat că această pasăre nu este foarte populară la noi, însă are potenţial să fie apreciată. Carnea de struţ, dar şi grăsimea extrasă din aceasta, sub formă de ulei sau untură, sunt benefice pentru organism. Uleiul şi untura sunt bogate în acizi grași esențiali, omega 3, 6 și 9, vitamina A etc. Se pot adăuga în diverse rețete culinare, iar uleiul poate fi consumat şi sub formă de capsule, care ajută la vindecarea ulcerului gastric. Uleiul şi untura de struţ au şi alte beneficii pentru organism, între care efect antiinflamator, putând fi utilizate și pentru masarea zonelor cu artrită sau cu întinderi musculare. Au eficienţă și în cazul varicelor sau al vergeturilor.
Rețete
Cornuleţe cu untură de struţ
Ingrediente: 500 g untură de struț, 2 ouă, 250 ml borș sau apă minerală, 1 kg făină, 25 g drojdie, un praf de sare, coaja rasă de la o lămâie, 2 lingurițe cu vanilie, zahăr vanilat pentru pudrat, iar pentru umplutură: rahat, nucă, gem, nucă de cocos, alune. Preparare: Se cerne făina, apoi se adaugă ouăle, untura amestecată cu borș, drojdia dizolvată în borș, sarea și aromele; se frământă până devine un aluat omogen, apoi se acoperă cu un prosop și se lasă o oră la crescut; se fac cornulețele și se umplu cu compoziția dorită. Se mai lasă 10-15 minute în tavă la crescut, apoi se pot pune la copt în cuptor pentru 15-20 de minute, la 150 de grade. După ce se scot din cuptor, se tăvălesc în zahăr pudră.
Friptură din carne de struţ
Ingrediente: 800 g carne de struț. Pentru marinadă: 50 ml ulei de struț, 500 ml bere, piper boabe colorat, cimbru, foi de dafin, 1 lingură sos de soia, 50 g muștar aromat, sare după gust. Preparare: Se omogenizează toate ingredientele pentru marinadă și se unge carnea de struț, apoi se pune într-un vas, se completează cu bere, după care se acoperă vasul cu un capac şi se lasă carnea la fezandat pentru 2-3 ore, sau de seara până a doua zi. Carnea astfel condimentată se scoate din baiț și se pune la gătit, într-un vas termorezistent acoperit cu un capac, la 170 de grade C, timp de aproximativ 1-1.30 h, sau până este gata. Se servește caldă cu diverse garnituri.