Nu doar expunerea neprotejată la soare, arsurile solare sau alunițele reprezintă un factor de risc pentru apariția cancerului de piele, ci și anumite boli dermatologice, dintre care unele foarte comune.
Preparate rapide cu ficăţei de pui
Ficatul de pui este bogat în nutrienți şi foarte gustos. Poate fi preparat în mai multe feluri, dar în orice fel ar fi gătit, acesta nu-și pierde valoarea nutritivă. Pentru a elimina gustul puternic, ficățeii de pui se pot pune în lapte pentru câteva ore, înainte de a fi gătiți.
Rețete
Mâncare de ficăţei de pui cu dovlecei
Ingrediente: 500 g ficat de pui, 2 bucăți dovlecel, 3-4 gogoșari roșii, 4-5 linguri de ulei de măsline, 4-5 căței de usturoi, 3-4 foi de dafin, 2 roșii proaspete, sare și piper după gust. Preparare: Se pune uleiul la încins într-o cratiță, iar între timp se curăță și se taie dovlecelul rondele mari și se pune peste ficăței; se adaugă gogoșarii curățați și tăiați sferturi, roșiile tocate mărunt, foile de dafin, sare, piper și usturoiul pisat. Se lasă la foc mic 50-60 de minute, amestecând din când în când să nu se prindă, apoi se dă deoparte și se poate servi cu mămăliguță.
Ficăţei de pui în stil grecesc
Ingrediente: 500 g ficăței de pui, 5-6 linguri ulei de măsline, 3-4 linguri făină de grâu, oregano, sare și piper după gust, 2-3 căței de usturoi, 3 linguri de coniac, zeama de la o lămâie, pătrunjel verde tocat. Preparare: Se curăță ficățeii, se spală și se lasă la scurs pe un prosop de bucătărie. Într-un bol se pune făina și se dă fiecare ficățel prin făină. Se pune uleiul de măsline la încins într-o cratiță şi se pun ficățeii la prăjit, circa 9-10 minute, întorcându-se pe o parte și pe alta; se condimentează cu sare și piper, se adaugă oregano și usturoiul pisat; se mai lasă puțin, apoi se adaugă zeama de lămâie și coniacul; se mai lasă câteva minute şi se dau deoparte. Se asezonează cu pătrunjel verde tocat și se pot servi ca atare sau cu o garnitură.