Sănătate
150.000 de români suferă de Alzheimer

150.000 de români suferă de Alzheimer

Otilia Bălinişteanu, 23 Septembrie 2009

Boala Alzheimer este una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale vârstei a treia. Gradul de risc al bolii Alzheimer creşte odată cu înaintarea în vârstă, persoanele cele mai predispuse afecţiunilor specifice maladiei fiind cele trecute de 60 de ani.

Potrivit specialiştilor, unele dintre persoanele afectate de Alzheimer pot avea manifestări minime până în fazele tardive ale bolii, altele, însă, pierd capacitatea de a efectua activităţi zilnice dintr-o fază precoce a bolii. O persoană afectată de boala Alzheimer trăieşte în medie 8-10 ani de la apariţia primelor simptome. Pentru medici, maladia are, în continuare, multe necunoscute, în ciuda faptului că diagnosticarea precoce a bolii, însoţită de un tratament de specialitate şi de unele stimulări cerebrale, ajută la diminuarea pierderii de memorie şi la încetinirea degradării făcultăţilor intelectuale ale bolnavilor.

Potrivit ultimelor statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), boala Alzheimer afectează peste 24,3 milioane de persoane din întreaga lume, iar specialiştii estimează că până în 2025 numărul suferinzilor se va dubla. Deşi creşterea duratei de viaţă a omenirii a înregistrat progrese importante, nu aceeaşi situaţie există în domeniul dezvoltării capacităţii fiziologice şi neurologice, din cauza unor patologii specifice vârstei înaintate. Specialiştii spun că numărul bolnavilor de Alzheimer ar putea creşte, până în 2040, la 81 de milioane.

În România, datele deţinute de Societatea Română Alzheimer (SRA) arată că 150.000 de persoane suferă de această maladie, însă, având în vedere că o mare parte a bolnavilor nu sunt încă diagnosticaţi, se estimează că numărul total al acestora ar putea ajunge la 350.000.

În fiecare an, pe 21 septembrie, este marcată Ziua Mondială pentru combaterea Maladiei Alzheimer. Marcarea la nivel mondial a unei zile consacrate bolii Alzheimer a fost lansată de către Federaţia Internaţională pentru Alzheimer (ADI), în 1994, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Federaţia Internaţională pentru Alzheimer (ADI), fondată în 1984, cuprinde în prezent 71 de asociaţii Alzheimer din întreaga lume. Misiunea ADI este de a îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor cu demenţă şi a familiilor acestora din întreaga lume. Anul acesta tema stabilită de către Federaţia Internaţională pentru Alzheimer a fost „Diagnosticarea demenţei în timp util“, toate manifestările fiind direcţionate către ideea importanţei obţinerii unui diagnostic. Specialiştilor din domeniul medical li s-a solicitat să studieze mai aprofundat cazurile pentru a putea recunoaşte semnele de boală, astfel încât cei bolnavi să poată primi tratamentul de care au nevoie din faze incipiente.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!