Moldova
150 de ani de la punerea temeliei bisericii din Bilca

150 de ani de la punerea temeliei bisericii din Bilca

Constantin Agafiţei, 30 August 2018

În duminica a XIII-a după Rusalii, pe 26 august 2018, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Bilca 1, Protopopiatul Rădăuţi, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la punerea temeliei bisericii din localitate.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte şi protopopul de Rădăuţi, pr. Petru Lupăştean Barfă, răspunsurile liturgice fiind date de corul parohiei.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, PS Damaschin a spus: „Oare ce ar trebui să facem noi ca să ne păstrăm starea aceasta cât mai mult timp? E o zi de sărbătoare şi afară, şi înăuntru, şi-n natură, şi în noi, şi pe chipurile dumneavoastră, şi pe hainele dumneavoastră se simte lucrul acesta, se simte în cuvinte, se simte în cântări! Dar ce ar trebui să facem ca să păstrăm lucrul acesta frumos cât mai mult? Cum se păstrează bunătatea, cum se păstrează frumuseţea, cum se păstrează gândul curat? Acestea ar trebui să fie întrebările pe care să ni le punem pentru a nu ne bucura doar acum puţin şi apoi să uităm şi să ducem cât mai multă vreme duhul acesta frumos, curat, bun, să auzim mai des cuvintele acestea: «Uite, acesta este un om bun, acesta este un copil bun!»”.

La finalul programului liturgic s-a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii, slujitorii şi binefăcătorii acestei biserici.

Biserica parohială „Adormirea Maicii Domnului” Bilca a fost zidită din piatră şi cărămidă, în anul 1868, prin grija preotului Tomovici Grigorie, a învăţătorului Brăilean Gheorghe şi a primarului Ungureanu Ştefan, cu ajutorul Fondului Bisericesc şi al credincioşilor. Terenul pentru clădirea bisericii a fost dăruit de Balan Dumitru, de fiul său, Toader, şi de Sofian Ilie. Biserica a fost sfinţită în anul 1877, de către vicarul arhiepiscopal Silvestru Moraru Andrieica, în timpul Arhiepiscopului şi Mitropolitului Bucovinei şi Dalmaţiei Teoctist.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!