În ziua următoare praznicului Nașterii Domnului, când Biserica a celebrat Soborul Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, înconjurat de un ales sobor de slujitori. În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit Sfânta Evanghelie citită și le‑a vorbit celor prezenți despre cum trebuie trăit creștinește Crăciunul.
300 de tineri din Basarabia în vizită la Palatul Patriarhiei
Mai multe grupuri de tineri din Republica Moldova, însumând 300 persoane, s-au aflat de la începutul acestei luni într-o vizită de câteva zile în România prin intermediul programului „Cunoaște-ți țara”, inițiat de Asociația Unionistă „Acțiunea 2012”, ce își propune promovarea realităților românești în rândul moldovenilor de peste Prut.
Patriarhia Română a fost unul dintre obiectivele vizitate în București de către basarabeni, aceasta reprezentând atât o oază de spiritualitate în centrul unei capitale europene, cât și unul dintre reperele culturale ale orașului. Astfel, tinerii au fost întâmpinați pe Colina Bucuriei de către ghizii Ansamblului Patriarhal, care i-au însoțit pe aceștia mai întâi în Catedrala Patriarhală, unde au participat la Sfânta Liturghie și s-au închinat la moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, care se află în sfântul locaș încă din anul 1774, ale Sfinților Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, ce au fost primite în dar la 22 mai 2002 de către Patriarhul Teoctist din partea Preasfințitului Părinte Nichiforos, starețul Mănăstirii Kikkos din Cipru, și ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina care se află în Catedrală din anul 2012, când au fost aduse de la Mănăstirea Radu-Vodă din București.
Apoi tinerii au vizitat Palatul Patriarhiei, construit pe locul clădirii în care a fost votată alegerea lui Alexandru Ioan Cuza la 24 ianuarie 1859 ca domn al Țării Românești, realizându-se astfel unirea Principatelor Române. Grupurile au fost primite în Aula Magna „Teoctist Patriarhul”, unde le-au fost prezentate mai multe informații despre clădirea în care se află, dar și despre istoria formării statului român.
În București și împrejurimi, grupurile de basarabeni au mai vizitat obiective precum Palatul Parlamentului, Ateneul Român, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și Mănăstirea Cernica. Cazarea acestora a fost asigurată de către căminele Universității București în campusul universitar din Grozăvești.
O parte din grupuri au fost într-un circuit pe Transfăgărășan, vizitând orașe precum Târgoviște, Brașov și Sibiu. Tinerii au fost impresionați de căldura și ospitalitatea cu care au fost primiți în România, dar și de frumusețea locurilor cu care Dumnezeu a înzestrat țara noastră.
Luna trecută, alți basarabeni au sosit în Timișoara și Cluj, până la sfârșitul verii fiind așteptate în România în jur de 100.000 de persoane din Republica Moldova.
„Noi organizăm un proiect care se numește «Cunoaște-ți țara». Scopul general al acestui proiect este să aducem 100.000 de basarabeni de peste Prut și muncim de la începutul verii pentru acest lucru, adică organizăm tururi în toată România Mare ca să-i aducem pe oameni la noi acasă, să vadă cum e de fapt România, pentru că multă lume nu are idee câte frumuseți avem noi. Lumea trece peste Prut și vede că de fapt românii nu sunt așa de răi și că unirea noastră nu este o soluție atât de oribilă. Prin acest proiect noi urmărim ca la sfârșit, când facem referendumul, să crească rata de unioniști de la 30 de procente cât este în prezent la 50 și ceva de procente, ca atunci când votăm unirea toată lumea să fie de acord cu ea. Și, în general, prin proiectul acesta cunoști foarte multă lume bună; am mai văzut Bucureștiul, am mai văzut orașe, dar de fiecare dată când vii este ceva nou, de fiecare dată vezi locuri noi, întâlnești oameni noi, e o experiență nouă și pentru asta merită să vii în cadrul proiectului «Cunoaște-ți țara»”, a declarat Ecaterina Nipomici, voluntară de peste Prut a organizației „Acțiunea 2012”.