„În vremea aceea, vorbind unii cu Iisus despre templu, că este împodobit cu pietre frumoase și cu podoabe, El a zis: Vor veni zile când, din cele ce vedeți, nu va rămâne piatră peste piatră care să nu se ris
A fost ales noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului
Părintele arhimandrit Ilarion Urs, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului şi stareţul Mănăstirii Brâncoveanu - Sâmbăta de Sus (judeţul Braşov), a fost ales ieri, 3 iunie, în postul vacant de Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, cu titulatura Făgărăşeanul. Potrivit Biroului de presă al Patriarhiei Române, hirotonia întru arhiereu va avea loc duminică, 7 iunie, în Catedrala Mitropolitană din Sibiu.
Noul Episcop-vicar a fost ales prin vot secret, cu 25 de voturi din 40 valid exprimate, în cadrul şedinţei de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, desfăşurată sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l‑a felicitat pe noul ierarh ales, în numele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. „Părintele Ilarion are o bogată activitate pastorală şi gospodărească. Dânsul a desfăşurat o activitate deosebită la Mănăstirea Sâmbăta de Sus şi susţine Academia Teologică de la această mănăstire, care este un centru foarte important de cultură, dar şi de dialog şi consultare. Părintele are o dragoste deosebită faţă de Biserică şi a dat dovadă de înţelepciune ca părinte duhovnicesc”, a subliniat Întâistătătorul Bisericii noastre.
Părintele arhimandrit Ilarion a mulţumit lui Dumnezeu, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu, precum şi tuturor ierarhilor membri ai Sfântului Sinod pentru încrederea pe care i‑au acordat-o. „Este un moment foarte important din viaţa mea. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi prin rugăciunile membrilor Sfântului Sinod nădăjduiesc că voi duce la bun sfârşit noua cruce pe care am primit‑o astăzi. În noua misiune ce mi s‑a încredinţat va trebui să depun tot efortul şi toate puterile mele şi sper că voi reuşi cu ajutorul lui Dumnezeu să împlinesc această ascultare pe care astăzi am primit‑o”, ne‑a declarat arhim. Ilarion Urs.
În ziua de 7 mai 2015, ierarhii Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Ardealului au desemnat prin vot secret drept candidaţi pe părintele arhimandrit Ilarion Urs, exarhul Arhiepiscopiei Sibiului şi stareţul Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus (judeţul Braşov), şi pe părintele arhimandrit Macarie Ţuţul, marele eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Sibiu.
Arhimandritul Ilarion Urs, repere biografice
Părintele Ilarion (Ioan) Urs s‑a născut la 4 martie 1955 în localitatea Recea, judeţul Braşov, din părinţii Nicolae şi Marta. A urmat şcoala generală între anii 1961 şi 1969 în localitatea natală, apoi, între 1970 şi 1973, Şcoala Profesională de Piese Auto Sibiu. Între anii 1977 şi 1981 a urmat cursurile Liceului Industrial IPAS Sibiu. Între anii 1985 şi 1989 a urmat cursurile Institutului Teologic din Sibiu. La 12 august 1983, a intrat ca vieţuitor la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov. La vârsta de 28 de ani, la 10 august 1983, a fost închinoviat în aceeaşi mănăstire, iar la 18 iulie 1984, devine rasofor, iar la 12 noiembrie 1984 este tuns în monahism primind numele Ilarion. La 17 noiembrie 1984, a fost hirotonit ierodiacon pe seama Mănăstirii Sâmbăta de Sus de Înaltpreasfinţitul Părinte Antonie Plămădeală, în Catedrala Mitropolitană din Sibiu. La 15 august 1987 a fost hirotonit ieromonah, iar la data de 10 iulie 1992 a fost hirotesit duhovnic. La 15 august 1994 a fost hirotesit protosinghel, iar la data de 15 august 1998 a fost hirotesit arhimandrit. În perioada 1983‑2000, a fost iconom al Mănăstirii Brâncoveanu - Sâmbăta de Sus, şi din data de 7 decembrie 2000 este stareţ al acestei mănăstiri. La 29 noiembrie 2002, a primit de la preşedintele României, Ion Iliescu, Ordinul Naţional „Pentru Merit“ în grad de Cavaler (Decretul 977). La 15 august 2003, a primit Crucea Patriarhală cu ocazia inaugurării „Academiei Sâmbăta” de la Mănăstirea Brâncoveanu. În 2004 a primit Premiul pentru cultură şi tradiţii din partea Fundaţiei pentru dezvoltare regională „Transilvania“ - Braşov. În 2007 a primit Crucea Şaguniană din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, iar în 2013 a primit Crucea „Ştefan cel Mare şi Sfânt“ din partea Radio TRINITAS. În 2014 i-a fost oferit Ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ pentru clerici de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Din 2014 este exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului.