„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
A XII-a ediţie a Concursului interdisciplinar regional „Religia în dimensiune virtuală“
La Muzeul Mitropolitan din Iaşi a avut loc pe data de 27 octombrie 2017 cea de-a XII-a ediţie a Concursului interdisciplinar regional „Religia în dimensiune virtuală“, organizat de Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil“ din Iaşi. Concursul are ca obiectiv general promovarea ideilor de competiţie şi performanţă, adresându-se elevilor cu aptitudini, înclinaţii şi interese deosebite pentru domeniul informatic şi cel al Religiei. Scopul concursului este de a stimula elevii să regândească anumite conţinuturi şi să le redea într-o manieră creativă şi originală.
Aflat la cea de-a XII-a ediţie, concursul s-a desfăşurat anul acesta într-o locaţie deosebită, în Sala „Sinaxar“ a Muzeului Mitropolitan Iaşi. Activitatea s-a bucurat de prezenţa, din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, a inspectorului pentru activităţi extraşcolare, prof. Alla Apopei, şi a inspectorului de Religie, prof. dr. Denisa Mănoiu. Din partea Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor a fost prezent părintele inspector Bogdan Racu.
Concursul regional interdisciplinar „Religia în dimensiune virtuală“, după cum ne-a declarat prof. Violeta Ţuţui, a constat în prezentarea a cinci website-uri cu conţinut religios de către echipe de elevi de liceu, coordonate de către un profesor de Religie şi un profesor de Informatică. În urma jurizării, clasamentul echipelor participante a fost următorul: Premiul I - Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil“, Iaşi, cu proiectul „Libertatea în lumina Adevărului“ (elevi - Popovici Andrei, Mihalache Radu şi Pădurariu Ionuţ, coordonatori - prof. Violeta Ţuţui, prof. Floricica Morariu şi prof. Liliana Vîrgă); Premiul al II-lea - Liceul Teoretic „Grigore Antipa“, Botoşani, cu website-ul „Timpul şi spaţiul sacru în zilele noastre“ (elevi - Surugiu Paul Adrian, Lehuţu Teofil, Spaschi Emilia şi Moruzi Antonia, coordonatori - pr. prof. Bolohan Constantin George şi prof. Ioniceanu Monica); Premiul al III-lea - Liceul Tehnologic Economic „Nicolae Iorga“, Paşcani, cu proiectul „Sfinţii, modele pentru lumea contemporană“ (elevi - Lăzărică Denisa Elena, Palade Maria Alexandra, Surdu Andreea Mirela, Acatrinei Elena Gabriela, profesori coordonatori - Osoianu Maria şi Ioniţă Dana). Menţiunea I a fost acordată Liceului Tehnic Forestier Piatra Neamţ, pentru website-ul „Dialogul dintre Ştiinţă şi Religie“ (elevi - Mădălina Ionescu şi Cristian Meza, coordonatori - prof. Alexandrescu Manuela şi prof. Jireghie Nicoleta), iar Menţiunea a II-a a fost primită de către Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea“, Paşcani, pentru website-ul „Dialogul dintre Ştiinţă şi Credinţă“ (elevi - Bănilă Marian, Rusu Ana-Maria, Zaharia Andrei, coordonatori - prof. Spătaru Ioan Mugurel şi prof. Panţiru Gabriela). La finalul activităţii, premianţii au primit, alături de diplome, şi o excursie de o zi la Mănăstirea Miclăuşeni, sponsorizată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Transportul până acolo a fost asigurat de Asociaţia „Părinţi Profesori“ a Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil“ şi de Magazinul MU RAL KEL. În cadrul excursiei la Miclăuşeni, elevii au avut ocazia să se întâlnească şi să stea de vorbă cu părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilier în cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor.
După desfăşurarea concursului, părintele Iustin Neagu, de la Biserica „Schimbarea la Faţă“- Socola, a susţinut conferinţa „Dumnezeiasca Liturghie, semnificaţie şi simbol“, audiată de aproximativ 90 de elevi ai Liceului de Informatică şi de echipele participante.
Ce au declarat organizatorii şi elevii participanţi
„Proiectul «Religia în dimensiune virtuală» reprezintă pentru mine un proiect de suflet, dedicat Sfintei Cuvioase Parascheva. Proiectul a pornit de la lecţiile deschise pe care le-am susţinut în primii ani când am venit, ca profesor de Religie, la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil“, Iaşi. Iată că, de-a lungul timpului, această intenţie iniţială de a marca o sărbătoare atât de importantă pentru oraşul Iaşi, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva , a rodit an de an, a strâns în jurul ei alţi oameni, alte idei şi a devenit o manifestare a credinţei şi a nevoii de spiritualitate creştină, atât în rândul elevilor, cât în cel al profesorilor. Această activitate sper că a adus ca răsplată în inimile tuturor, atât ale elevilor, cât şi ale profesorilor care s-au implicat, multă bucurie şi convingerea că Dumnezeu Se manifestă nu doar prin cuvinte şi idei frumoase, ci şi prin fapte, prin comuniunea oamenilor credincioşi şi cu inimi bune“ - prof. dr. Violeta Ţuţui, Liceul de Informatică „G. Moisil“, Iaşi.
„Mă bucur că fac parte dintre organizatorii Concursului «Religia în dimensiune virtuală». Consider că este o ocazie de a face, prin acest concurs, să rodească sămânţa dragostei faţă de Sfânta Parascheva, care prin viaţa ei ne-a oferit exemple de iubire faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele. Ne dorim ca tinerii să descopere ajutorul necontenit al Sfintei Cuvioase Parascheva şi să o cheme cu credinţă şi inimă curată în viaţa lor. Ştim că nu este uşor să desfăşori o asemenea activitate, însă de câte ori am întâlnit obstacole, Sfânta Parascheva ne-a ajutat să mergem mai departe. Astfel, am primit ajutor de la Mitropolia Moldovei şi Bucuvinei, de la asociaţia părinţilor liceului, dar şi de la oameni cu suflet mare. Echipele participante s-au perfecţionat de la un an la altul şi au realizat materiale deosebite. Marea bucurie a acestora a fost excursia de o zi la Miclăuşeni, devenită acum tradiţie, deoarece aici nu mai erau jurizaţi de către profesorii evaluatori, nici nu trebuiau să fie atenţi la prezentare, ci cu toţii s-au relaxat în jurul focului de tabără, cântând cântece de voie bună alături de talentaţii profesori de muzică Daniel Popa, Elena Popa şi profesorii coordonatori ai echipelor. Unii dintre tineri au mărturisit faptul că nu ştiau că pot cânta. Vocile s-au unit ca într-un cor şi au străbătut pădurea din jurul Castelului Sturdza. Seara, după cină, ne-a bucurat sufletele părintele Nicodim Petre, care cu mult tact a discutat cu tinerii participanţi la concurs. Dimineaţa, după ce am participat la slujba de la mănăstire, o măicuţă ne-a povestit cu multă înţelepciune despre locaşul de cult în care ne-am închinat. Deşi am vizitat Castelul Sturdza şi în celelalte ediţii ale concursului, de fiecare dată parcă e mai frumoasă prezentarea şi o bucăţică de istorie pătrunde din nou în sufletele noastre. Mulţumim tuturor celor care au făcut posibilă desfăşurarea minunată a concursului nostru şi nu putem spune decât «Slavă lui Dumnezeu pentru toate!» şi «Bucură-te, Sfântă Parascheva, mult folositoare!»“ - prof. Floricica Morariu, Liceul de Informatică „G. Moisil“, Iaşi.
„Această activitate mi-a plăcut foarte mult. Mi-a plăcut să particip la Concursul «Religia în dimensiune virtuală». Mi-a plăcut suspansul din timpul concursului. Mi-a plăcut momentul de relaxare oferit de excursia la Miclăuşeni. Cel mai mult mi-a plăcut însă să cooperez cu colegii mei, să îi cunosc mai bine, să leg o prietenie strânsă cu ei, să cunosc persoane noi, cu care am legat, de asemenea, prietenii trainice. Abia aştept ediţia următoare“ - Ioan Pădurariu, Liceul Teoretic de Informatică „G. Moisil“, Iaşi.
„Acest concurs m-a bucurat mult şi chiar a fost o experienţă minunată. Desfăşurarea concursului şi partea de la Miclăuşeni, unde a venit părintele Nicodim Petre şi a vorbit cu noi, m-a ajutat să Îl iubesc şi mai mult pe Dumnezeu. Vă mulţumesc mult pentru această experienţă!“ - Maria Bellina, Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea“, Paşcani.
„Am participat pentru a doua oară la acest concurs şi pot spune că este bine gândit şi organizat. Mi-au plăcut foarte mult cântecele din microbuz pe care le-am cântat cu toţii în drum spre Miclăuşeni, împreună cu domnii profesori, respectiv focul de tabără (inima excursiei), unde i-am putut cunoaşte mai bine pe concurenţii noştri, cu care, bineînţeles, am format şi relaţii de prietenie, sper de lungă durată. Pe lângă distracţia şi voia bună din tabără, am descoperit şi lucruri noi legate de Mănăstirea Miclăuşeni, de Castelul Sturdza, care mi-au împrospătat cunoştinţele. Această tabără nu o voi uita niciodată, deoarece a fost o atmosferă plăcută alături de concurenţi şi profesori. Cu siguranţă voi participa şi la anul. Vă mulţumesc!“ - Andrei Popovici, Liceul Teoretic de Informatică „G. Moisil“, Iaşi.