Banat
Activități social-filantropice și cultural-religioase

Activități social-filantropice și cultural-religioase

Răzvan Fibișan, 25 Martie 2016

Marți, 22 martie, la Paraclisul „Sfânta Maria” al parohiei timișene Iosefin, a avut loc Adunarea Generală a Societății Femeilor Creștin-Ortodoxe din Timișoara. La eveniment a fost prezent și Înaltpreasfin­țitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.

În deschiderea ședinței, părintele vicar Ionel Popescu, în calitate de gazdă a acestui eveniment, a adresat, în numele parohiei și al preoților prezenți, un cuvânt de bun venit zecilor de membri ai Societății Femeilor Creștin-Ortodoxe din Timișoara, descriind, totodată, contextul în care această societate își desfășoară activitatea.

„Asociația Femeilor Creș­tin-Orto­doxe din Timișoara își propune să urmeze și să facă binele. Suma binelui din toată lumea este alcătuită și din binele făcut de asociația noastră. Noi nu facem altceva decât să adăugăm, la binele lumii, puținul bine pe care îl facem noi”, a menționat Adriana Hampu, președinta Societății Femeilor Creștin-Ortodoxe din Timișoara.

Menținerea educației religioase în școli

Rodica Popescu, vice­pre­șe­dinta Societății Femeilor Creș­tin-Ortodoxe din Timișoara, a subliniat faptul că, în 2015, „Societatea Femeilor Creștin-Ortodoxe s-a alăturat Bisericii, părinților și societății civile, pentru menți­nerea orei de religie în școlile românești. În acest sens, în 4 martie 2015, societatea a transmis un comunicat intitulat <Avem datoria sfântă de a ne îndruma copiii>, conceput de profesoara Luminița Irina Niculescu și care a fost preluat de toate mijloacele media din județ, dar și de presa centrală a Patriarhiei Române, ca și comunicat al tuturor or­ga­ni­zațiilor de femei creștin-ortodoxe din țară, pentru susținerea orei de religie. Ne bucurăm că am contribuit și noi, prin modestul nostru demers, la men­ținerea educației religioase în școli, deoarece noi, ca și creștini, știm că orice copil este dar ceresc și el nu se poate desăvârși dacă nu i se vorbește de Tatăl lui”.

Familia - în centrul preocupărilor Societății Femeilor Creștin-Ortodoxe din Timișoara

Un alt punct deosebit de important, care a stat în centrul preocupărilor Societății Femeilor Creștin-Ortodoxe din Timișoara, a fost familia. În acest sens, s-a continuat proiectul „Educație pentru viața de familie. Educație civică”, desfășurat la Penitenciarul Timișoara, în cadrul parteneriatului încheiat cu Liceul Sportiv „Banatul” din oraș. Mai multe membre ale asociației au susținut, timp de șase săptămâni, cursuri gratuite cu temele menționate, pentru un număr de 40 de persoane private de libertate. Totodată, asociația a organizat, în primăvara anului trecut, o conferință cu tema „Familia în cumpănă? Probleme și provocări ale familiei contemporane”, susținută de conf. dr. Aurora Miloș.

În cadrul ședinței s-a evi­den­țiat continuarea parteneriatului cu Centrul de Primire în Regim de Urgență Timișoara, care func­țio­nează pe lângă Direcția Copilului Timiș. Două membre ale asociației merg săptămânal la acest centru pentru a-i ajuta pe copii la teme și pentru a le asigura un suport de afecțiune, care, de cele mai multe ori, lipsește din familiile lor.
Pe lângă multiplele acțiuni cultural-educaționale și social-filantropice, Societatea Femeilor Creștin-Ortodoxe din Timișoara acordă lunar mai multe burse școlare tinerilor eminenți, care au o situație materială precară.

În vastul program de activități propus pentru anul 2016, societatea își propune ca, pe lângă continuarea acțiunilor social-caritative, să stabilească și un protocol de colaborare, pe bază de voluntariat, cu următoarele instituții: Clinica de Oncologie și Chimioterapie, Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, Clinica de pediatrie „Bega”, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie, Centrul de zi pentru persoane vârstnice și Centrul de zi pentru copii cu dizabilități „Podul Lung”, de pe lângă Primăria Timișoara.

La finalul ședinței, Înaltprea­sfințitul Părinte Mitropolit Ioan a subliniat datoria de suflet a membrilor societății de a veni, în acest an, cu noi membri, mai ales tinere, care să aducă un plus de energie și de vitalitate, astfel încât Societatea Femeilor Creștin-Ortodoxe să răspundă și la întrebările și problemele tinerelor studente. Pe lângă bursele oferite de societate, Chiriarhul Banatului a oferit, personal, o substanțială sumă de bani, spre a fi acordate și alte burse unor elevi și studenți cu probleme materiale, dar care au rezultate foarte bune la învăță­tură și o conduită morală exemplară.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!