Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Actualitate religioasă Știri „Tradiţia în viaţa creştinului“, la Biserica „Naşterea Domnului“

„Tradiţia în viaţa creştinului“, la Biserica „Naşterea Domnului“

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Știri
Un articol de: Marilena Asănica - 12 Mai 2015

Parohia „Naşterea Domnului“ din Cluj-Napoca, păstorită de părintele Nicolae Buda, a organizat marţi, 12 mai, o nouă întâlnire cu elevii de la Şcoala „Constantin Brâncuşi“, condusă de prof. Eugenia Marcu, directoare, şi prof. Alina Bărăian, directoare adjunctă, în cadrul Parteneriatului „Cu Hristos în faţa marilor încercări ale vieţii de şcolar“.

Activitatea, denumită „Secretele bucătăriei, reţete noi, reţete vechi“, se înscrie în seria „Tradiţia în viaţa creştinului“. În prima parte a evenimentului copiii au fost chemaţi să descopere meşteşuguri tradiţionale şi să se bucure de prezenţa Pălăguţei Hodor, meşter popular maramureşean, care a venit cu un mic război de ţesut şi i-a iniţiat pe cei mici în tainele ţesutului. Pălăguţa Hodor, de la vârsta de 8 ani, ţese pânză, toarce lână, urzeşte, pregăteşte firele pentru război, şi apoi, din lână şi din pânza ţesută face cămăşi populare, cojoace, trăistuţe. Îmbrăcată într-un autentic costum popular, vechi, lucrat de mâinile sale, i-a încântat pe copii, spunându-le, cu vioiciunea şi frumuseţea graiului maramureşean, povestea războiului de ţesut, în timp ce lucra, reînviind pentru cei maturi vremea copilăriei, când bunicile ştiau acest meşteşug şi cu el îşi îmbrăcau casa şi pe toţi ai ei.

În partea a doua a evenimentului, elevii din clasa pregătitoare B, învăţătoare Dana Apostoaie, şi din clasa a III-a B, învăţătoare Viorela Bodea, au venit la biserică pentru a descoperi secretele bucătăriei româneşti tradiţionale. În urma unui dialog între copii şi profesoara de religie Daniela Necula, elevii au învăţat cum se fac cozonacii, magiunul, pâinea, plăcintele, sarmalele şi alte produse tradiţionale româneşti, specifice sărbătorilor. La întrebările adresate de copii a răspuns prof. Doina Mureşan.

Părintele Nicolae Buda l-a explicat celor mici ce înseamnă prescura şi vinul liturgic pe care părinţii şi bunicii lor le aduc la biserică, lângă pomelnic şi lumânare, ca daruri la Sfântul Altar pentru Sfânta Liturghie. Activitatea s-a încheiat cu o mică agapă, la care toţi au gustat şi din câteva mâncăruri tradiţionale, cum ar fi caşul şi pancovele (gogoşile). Aceste întâlniri cu copiii în biserică la activităţile din seria „Tradiţia în viaţa creştinului“ au ca scop să aşeze în sufletele copiilor dragostea pentru tradiţiile românilor, astfel încât să fie, la rândul lor, continuatorii meşteşugurilor şi bucătăriei româneşti.