Banat
Ajunul Bobotezei  la Mănăstirea Vasiova

Ajunul Bobotezei la Mănăstirea Vasiova

Diac. Pavel Canea, 07 Ianuarie 2017

În Episcopia Caransebeșului, o frumoasă tradiție este ca în ajunul praznicului Bobo­te­zei Preasfinţitul Părinte Epis­cop Lucian să fie în mijlocul obştii monahale şi al credincioşilor de la Mănăstirea „Sfântul Ilie“- de la Izvor, Vasiova, din județul Caraș-Severin.

În paraclisul de iarnă al mănăstirii, chiriarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit în ajunul praznicului Arătării Domnului Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia praznicului. Fiind zi de ajunare, credincioșii care s-au pregătit prin Taina Spovedaniei s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului. După Sfânta Liturghie, ierarhul, preoţii şi obştea monahală, alături de credincioşi, au pornit în procesiune la izvorul de lângă mănăstire, unde s-a săvârşit Sfinţirea cea Mare a apei. Agheasma Mare, cum este numită, se consumă de la ajunul Bobotezei până la odovania praznicului, adică până la 13 ianuarie inclusiv. La final, Preasfințitul Părinte Lucian a binecuvântat cu Agheasmă Mare pe toţi credincioşii prezenţi şi a împărţit iconiţe cu Botezul Domnului. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Suntem la începutul anului civil și întotdeauna în această perioadă Îl rugăm pe Mântuitorul să binecuvinteze cununa anului ce a început, la fel cum am făcut și astăzi în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare. Îi mulțumim Mântuitorului Iisus Hristos că Și-a asumat păcatele noastre și le-a curățit în repejunile Iordanului, iar noi la început de an civil trebuie să încercăm să ne curățim de toate păcatele și fărădelegile, să punem început bun vieții noastre și, gustând din Agheasma Mare, să ne curățim atât trupește cât și sufletește pentru a deveni creștini autentici, fii ai Duhului și ucenici fideli ai Mântuitorului Hristos. Le mulțumim tuturor celor care astăzi au poposit la această sfântă mănăstire și au fost împreună cu noi la sfânta biserică. Totodată, le dorim celor care au fost la Sfânta Liturghie, obștii monahale și bunilor credincioși care frecventează cu regularitate această vatră monahală, un an binecuvântat și cu multe împliniri, iar Arhiereul cel Veșnic să ne tămăduiască pe toți de orice boală trupească și sufletească”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian.

Piatra de temelie a mănăstirii a fost pusă la 15 mai 1905 de către protopopul din Bocşa, Maxim Popovici. În numai trei luni, prin purtarea de grijă a ieromonahului Macarie Guşcă, ajutat de sculptorul Petru Oancea din Vasiova, locaşul de cult a fost ridicat. O evla­vie deosebită a pelerinilor şi închinătorilor față de Mănăstirea Vasiova, care se mai numeşte Mănăstirea „Sfântul Ilie” - de la Izvor, se datorează existenţei aici a unui izvor cu puteri miraculoase. În cartea „Mănăstiri din Banat”, autorul Ioan B. Mureşianu relatează: „Minerul Alexe Perian şi-a redobândit vederea după ce s-a spălat pe ochi din izvorul pomenit. L-a zidit cu piatră în anul 1850, iar urmaşii, ca să înveşnicească acel moment, au construit deasupra o capelă. Apa izvorului şi tăria credinţei săvârşesc apoi alte tămăduiri, iar modesta capelă a ajuns locul căutat de mulţi credincioşi şi suferinzi, de toate naţionalităţile, pelerini de la mari depărtări în ziua praznicului Sfântul Proroc Ilie”.
În prezent, Mănăstirea Vasiova este îndrumată de monahia Varvara Sântiuan, care împreună cu duhovnicul Ion Petrică şi cu celelalte vieţuitoare se ostenește cu grădinăritul, apicultura, ateliere de pictură şi croitorie, această mănăstire fiind o oază de spiritualitate şi duhovnicie în Episcopia Caransebeşului. Viaţa monahală de aici a cunoscut o importantă dinamizare şi sub aspectul gospodăririi, răspunzând cerinţelor pelerinilor care vizitează această mănăstire. S-au amenajat spaţii de cazare pentru doritorii de linişte, care, după tradiţia mănăstirească, pot sta trei zile.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!