Actualitate socială
Ajutor pentru cei care părăsesc sistemul de protecţie a copilului

Ajutor pentru cei care părăsesc sistemul de protecţie a copilului

Silviu Dascălu, 27 August 2018

Tinerii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului vor avea posibilitatea de a se angaja într-una dintre companiile municipale şi de a obţine o locuinţă de serviciu, au hotărât joi consilierii generali ai Primăriei Municipiului Bucureşti. Beneficiari sunt cei care au părăsit sistemul de cel mult un an sau cei care urmează să părăsească sistemul.

Tinerii cu vârste între 17 şi 27 de ani ce deţin un buletin de identitate emis pe raza administrativ-teritorială a Capitalei care au părăsit de maxim un an sau care urmează să părăsească sistemul de protecţie a copilului vor primi sprijin pentru a se angaja şi de a primi o locuinţă de serviciu. Acest lucru este posibil după ce consilierii generali ai Primăriei Bucureşti au hotărât joi implementarea programului „O şansă la integrare socială pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului din municipiul Bucureşti”. Acesta va fi coordonat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB).

Beneficiari vor fi tinerii care au părăsit de cel mult un an sau urmează să părăsească sistemul de protecţie a copilului de pe raza administrativ-teritorială a municipiului Bucureşti şi nu au posibilitatea de reintegrare familială, nu au locuinţă şi nu dispun de mijloacele financiare necesare închirierii sau cumpărării unei locuinţe. Tinerii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 17 şi 27 ani şi să deţină buletin emis pe raza administrativ-teritorială a Capitalei.

Cum vor face

Într-o primă etapă, tânărul se va prezenta la DGASMB cu actele necesare, fiind îndrumat şi consiliat vocaţional de către specialişti. DGASMB va încheia protocoale de colaborare cu toate companiile municipale, de la care va primi lunar situaţia locurilor vacante. Tânărul va fi îndreptat şi acompaniat pentru angajare pe piaţa muncii la unul dintre posturile vacante din cadrul companiilor municipale, în funcţie de profilul vocaţional şi opţiunile sale. DGASMB va acoperi costurile obţinerii adeverinţelor medicale necesare la angajare.

După ce tânărul va fi angajat la una dintre companiile municipale, acesta va fi monitorizat timp de şase luni de către DGASMB şi propus pentru a primi o locuinţă de serviciu, pe perioada ocupării locului de muncă respectiv.

Companiile municipale, împreună cu direcţiile de resort din cadrul Primăriei Capitalei, vor constitui fond de locuinţe de serviciu disponibile pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului.

În expunerea de motive se arată că, până la finele anului, 148 de tineri urmează să părăsească sistemul de protecţie, fără a fi pregătiţi pentru o viaţă independentă sau având o pregătire extrem de limitată.

„Este o etapă a vieţii dificilă pentru orice tânăr, dar cu atât mai dificilă pentru cei care au beneficiat până la această vârs­tă de o protecţie şi rămân fără nici un sprijin. Sunt mai multe motive pentru care riscă marginalizarea, şi anume: întâmpină greutăţi la angajare, fiind predispuşi şomajului, sunt expuşi vagabondajului şi delinc­venţei, nu au o locuinţă şi nici posibilităţi de închiriere sau de cumpărare, cad adesea victime ale criminalităţii, consumului de droguri, exploatării sexuale, nu au familie care să îi sprijine şi nici mijloace proprii de subzistenţă. Cea mai mare problemă pe care o întâmpină aceşti tineri este găsirea unei locuinţe şi a unui loc de muncă care să le permită începutul unui trai independent”, se explică în document.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!