La final de an, vă invităm la tradiţionalul nostru concurs de enigmistică ortodoxă, dotat cu premii şi felicitări. Vă propunem un careu de cuvinte încrucişate. Sănătate sufletească şi
Alexandru Graur, o autoritate a limbii române corecte
La 9 iulie se vor împlini 24 de ani de la decesul marelui lingvist român Alexandru Graur, născut tot la aceeaşi dată în 1900. Probabil multă lume îşi aminteşte cu plăcere de scurta, dar instructiva emisiune "Limba noastră" care se difuza la radio şi care îl avea pe el drept realizator şi lăsa ascultătorilor sentimentul că au învăţat efectiv ceva. Avea şi puţin umor, dar mai ales prin exemple concrete reuşea să facă plăcută o emisiune în care se corijau erorile frecvente de limba română. În viaţa de zi cu zi, dacă exista cumva vreo neînţelegere între diverse persoane cu privire la cum e corect şi cum nu e, atunci, una dintre acestea putea aduce argumentul suprem: "Aşa a spus şi Graur!".
Alexandru Graur a absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti, fiind licenţiat în filologie clasică şi limba română (1922). Între 1924-1929 a făcut studii la Paris, unde a obţinut diploma la École Pratique des Hautes Études şi a susţinut doctoratul la Sorbona cu o teză de lingvistică indoeuropeană. Revenit la Bucureşti, a devenit profesor şi colaborator la diverse publicaţii. Fiind evreu de origine, între 1941-1944, când, din cauza politicii antisemite, elevi şi profesori evrei au fost îndepărtaţi din şcolile şi universităţile româneşti, a înfiinţat şi a fost directorul Liceului particular evreiesc. În 1946 a devenit profesor la Universitatea din Bucureşti, unde a predat până în 1970. Între anii 1954-1956 a fost decan al Facultăţii de Filologie, iar între 1955-1974 a fost director al Editurii Academiei. A scris mai multe lucrări de etimologie, lingvistică generală, fonetică şi fonologie, gramatică, onomastică, lexicologie şi de cultivare a limbii române. Este autorul unor valoroase studii şi articole apărute în revistele de specialitate ale secolului trecut, precum şi al unor importante volume de lingvistică, la unele dintre acestea fiind coordonator. Împreună cu Iorgu Iordan şi Ion Coteanu, a fost redactor responsabil al noii serii a Dicţionarului limbii române (DLR). A coordonat volumele de Studii de gramatică (1956-1961) şi Probleme de lingvistică generală (1959-1967).