Actualitate socială
„Am pierdut un brav camarad un patriot desăvârșit”

„Am pierdut un brav camarad un patriot desăvârșit”

Augustin Păunoiu, 07 Decembrie 2017

Generalul de armată în retragere Constantin Didulescu a fost condus ieri, 6 decembrie, pe ultimul drum la Cimitirul Ghencea Militar din București. Participant la cel de-al Doilea Război Mondial, el a fost înmormântat cu onoruri militare. Născut în anul 1923, lângă Calafat, județul Dolj, Constantin Didulescu a urmat Liceul „Frații Buzești” din Craiova. Acolo, în inima Olteniei, a învățat să zboare cu avionul. Începutul celui de-al Doilea Război Mondial avea să-i schimbe viața, fiindcă după studiile medii s-a înscris la Școala Militară de Ofițeri de Infanterie pe care a absolvit-o în 1944. Astfel, sublo­cotenentul Didulescu a luat parte la bătăliile duse pe teritoriul României, Unga­riei și Slovaciei. Rănit pe front în octombrie 1944 la forțarea Tisei, pentru faptele sale de arme a fost decorat cu Ordinul Coroana României, Virtutea militară și Ordinul Steaua României.
Amintirile sale din război, povestite în reportajul „File din jurnalul de front al unui ofiţer român”, publicat în ediția din 20 mai 2015 a „Ziarului Lumina”, ne pun înainte vitejia ostaşului român, demn, credincios ţării şi lui Dumnezeu.

La ceremonie au fost prezenți generalul (r) Marin Dragnea, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război, generalul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major General al Armatei Române, Nicolae Nasta, secretar de stat la Ministerul Apărării și șef al Departamentului pentru relația cu Parlamentul și informare publică, precum și alte numeroase cadre militare.

Cuvântul rostit la sfârșitul slujbei Înmormântării de generalul Marin Dragnea a constituit o evocare emoționantă a celui care „a fost un om de excepție, modest, apropiat de colaboratorii săi, devotat și dăruit slujirii cu credință și înaltă com­petență țării și oștirii române. (...) Am pierdut un brav camarad, un bun prieten, un suflet nobil, un patriot desăvârșit pe care îl vom regreta mult. Dumnezeu să-l odihnească!”


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!