Anul Sfântului Ioan Gură de Aur

Narcisa Elena Balaban, 29 Decembrie 2007

Întrucât în anul care se încheie peste două zile s-au împlinit 1600 ani de la trecerea la cele veşnice a celui mai cunoscut predicator al creştinătăţii, anul 2007 a fost declarat „Anul Sfântului Ioan Gură de Aur“.

Astfel, în cinstea celui care a scris Liturghia la care participăm în cele mai multe duminici şi sărbători de peste an, în toate eparhiile româneşti, din ţară şi din străinătate, s-au organizat manifestări speciale - colocvii, simpozioane, expoziţii, comunicări ştiinţifice etc - dedicate personalităţii şi operei marelui ierarh. De altfel, Sf. Ioan Gură de Aur a fost cinstit şi de Biserica Romano-Catolică.

Cel mai mare eveniment însă l-a constituit aducerea, cu prilejul hramului Sfintei Parascheva de la Iaşi, a moaştelor sale de la Mănăstirea Varlaam, din Complexul monahal Meteora - Grecia.

De asemenea, Editura Trinitas a lansat două volume dedicate Sf. Ioan Hrisostom. „Lumina Sfintelor Scripturi“ este o antologie tematică din opera Sfântului Ioan Gură de Aur, iar „Sf. Ioan Gură de Aur - mare dascăl al lumii şi ierarh“ este un volum de studii academice comemorative.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!