Actualitate religioasă
Atmosferă mărturisitoare prin vers la „Uniți prin Centenar”

Atmosferă mărturisitoare prin vers la „Uniți prin Centenar”

Pr. Ciprian Bâra, 27 Noiembrie 2018

La Sala Palatului din Bucureşti a avut loc duminică, de la ora 18:30, concertul extraordinar „Uniți prin Centenar”, organizat de Centrul de presă BASILICA al Patriarhiei Române, cu participarea Grupului psaltic „Tronos”, a Orchestrei reprezentative a Armatei Române și a Orchestrei Naționale „Lăutarii din Chișinău”. La eveniment au fost prezenţi Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului - Noua Romă şi Patriarh Ecumenic, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ierarhi străini şi români şi oameni de cultură.

Într-o atmosferă mângâietoare de suflet şi mărturisitoare prin vers şi cânt al preţuirii pentru toţi eroii neamului românesc, spectacolul „Uniți prin Centenar” a reunit pe scena Sălii Palatului interpreţi de muzică populară și corală.

Seara a fost deschisă prin intonarea imnului de stat al României, Deşteaptă-te, române!”. Concertul, prezentat de Iuliana Lazăr şi Cătălin Sava, a continuat prin introducerea programului şi a corurilor participante.

Au interpretat piese muzicale Grupul psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române, condus de arhidiaconul Mihail Bucă, și Orchestra reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, dirijată de col. Aurel Gheorghiţă. De asemenea, au cântat piese de muzică po­pulară artiști cunoscuți din toate regiunile țării, dar şi din Republica Moldova, acompaniați de Ansamblul Folcloric Național Transilvania și de Orchestra „Lăutarii” din Chișinău, dirijată de maestrul Nicolae Botgros. Un moment special al serii, dedicat Centenarului Marii Uniri, l-au reprezentat imnurile şi emoţia transmisă tuturor de interpretarea părintelui Doru Ghiaja, autorul renumitelor cântece Tu, Ardeal” şi Aşa-i românul”.

La finalul primei părţi a fost prezentat un rezumat al filmului documentar Catedrala Mântuirii Neamului”, produs de TRINITAS TV. Partea a doua a spectacolului, prezentată de Andreea Haisan și Paul Ananie, a fost dedicată cântecelor folclorice. Producătorul evenimentului a fost Televiziunea TRINITAS a Patriarhiei Române, în parteneriat cu Primăria București și Administrația monumentelor și patrimoniului turistic.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!