„Basilica“ - misiune creştină pentru mileniul al III-lea

Narcisa Elena Balaban, 29 Decembrie 2007

▲ Pe 27 octombrie 2007, Patriarhia Română a inaugurat un centru de presă modern, care cuprinde televiziune, radio, cotidian, săptămânal şi agenţie de ştiri ▲ Acestea au scopul de a intensifica, într-o lume marcată de secularizare, misiunea spirituală a Bisericii, de a propovădui Evanghelia lui Hristos printr-un mesaj actual, accesibil publicului larg ▲

La mai puţin de o lună de la întronizarea celui de-al şaselea patriarh al Bisericii noastre, Patriarhia Română a inaugurat, pe 27 octombrie, un centru de presă modern, care cuprinde televiziune, radio, cotidian, săptămânal şi agenţie de ştiri. Conţinutul publicistic al acestor canale media nu este exclusiv religios, însă maniera în care sunt abordate toate aspectele lumii contemporane este una creştină.

Trinitas TV emite în prezent prin satelit, dar în curând acest pot de televiziune va putea fi recepţionat prin cablu şi prin platformele digitale, în toată ţara. Trinitas TV va emite 15 ore pe zi, va transmite în fiecare zi, în direct, Sfânta Liturghie şi va difuza multe emisiuni de dezbatere, reportaje şi documentare. Cele două două jurnale de ştiri dintr-o zi sunt exclusiv religioase, prezentând cu predilecţie activităţile Bisericii Ortodoxe Române. Se va pune un accent deosebit pe viaţa şi activităţile comunităţilor româneşti din străinătate.

„Ziarul Lumina“ apare şi în Bucureşti

Pe 27 octombrie s-a inaugurat şi studioul din Bucureşti al postului de radio Trinitas. În acest moment, Radio Trinitas este un tot unitar, care aparţine Patriarhiei Române, prin preluarea celor 27 de licenţe audiovizuale de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Conţinutul emisiunilor postului de radio Trinitas este creştin-ortodox, orientat spre dialog şi cooperare în vederea înnoirii vieţii umane în societatea românească. Deşi este un post de radio religios, Radio Trinitas nu este strict bisericesc, în programele sale zilnice fiind alocate spaţii ample emisiunilor informative, dialogurilor religioase, culturale şi sociale, muzicii clasice, populare şi uşoare, problemelor referitoare la viaţa cotidiană a societăţii româneşti.

A treia componentă a Centrului de presă „Basilica“ al Patriarhiei Române este cotidianul „Ziarul Lumina“. „Ziarul Lumina“ apare fără întrerupere de la 7 februarie 2005, fiind primul cotidian creştin din România şi, deocamandată, singurul cotidian creştin ortodox din lume. De la 1 decembrie, „Ziarul Lumina“ apare şi în Bucureşti.

Cotidianul publică ştiri, documentare şi reportaje din spaţiul vieţii religioase, eveniment local, naţional şi internaţional, ştiri economice şi financiare, editoriale şi opinii, sport, anunţuri de mică şi mare publicitate.

„Lumina de Duminică“, ediţia „de week-end“ a ziarului, care apare de la 14 octombrie 2005, este dedicată cititorilor care, în ziua de duminică, se apleacă asupra unor subiecte de meditaţie creştină altfel decât în cursul săptămânii.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!