Transilvania
Binecuvântare pentru credincioși la praznicul Botezului Domnului

Binecuvântare pentru credincioși la praznicul Botezului Domnului

Credincioșii au participat la slujbele oficiate de ierarhi și preoți la praznicul Botezului Domnului. După Sfânta Liturghie a fost oficiată slujba de sfințire a apei, iar credincioșii au fost binecuvântați prin stropire cu apă sfințită. Bisericile au pregătit recipiente cu aghiazmă pentru a fi oferite celor care gustă din ea în cele opt zile de la Botezul Domnului.

Praznicul Botezului Domnului a fost sărbătorit la Sibiu prin Sfânta Liturghie și slujba sfințirii apei, la care au participat mulți credincioși din cetatea transilvană. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt­preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în Catedrala mitropolitană, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte slujitorii locașului de cult și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna”. Răspunsurile liturgice au fost date de corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane, dirijată de preotul Dan-Alexandru Streza.

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de pr. conf. univ. dr. Constantin Necula, care a subliniat însemnătatea acestei sărbători mari a creștinătății: „Este praznicul Arătării lui Dumnezeu, Epifaniei, este praznicul în care Dumnezeu S-a arătat în Treime, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, dar mai presus de toate este minunatul hram al lumii acesteia în care trăim. De intrarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos în apele Iordanului, hramul întregii lumi devine Hristos. Botezul este hramul cosmosului întreg”.

Sărbătoarea a continuat în Piața Mare unde IPS Mitropolit Laurențiu a oficiat slujba de sfin­țire a apei împreună cu Prea­sfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, și cu preoții de la parohiile din oraș. Slujba religioasă a fost oficiată pe o scenă amenajată în Piața Mare, iar pentru mul­țimile de credincioși au fost pregătite peste 14.000 de recipiente cu apă sfințită. Credincioșii au primit apa sfințită pentru a gusta din ea și pentru a primi binecuvântare cerească.

La finalul slujbei de sfințire a apei, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre praznicul Bobotezei și despre harul adus în viața oamenilor de aghiazma mare.

„Praznicul de astăzi nu sfin­țește doar pe om, ci sfințește și natura. S-a atins Creatorul de creație și de aceea râul Iordan și-a întors cursului înapoi, adică a dat o dovadă că și natura înconjurătoare își recapătă starea ei dintru început, de sfințenie. Materia a câștigat prin Botezul Domnului posibilitatea aceasta de a deveni purtătoare de har și s-a sfințit întreaga lume. Ne-am rugat acum lui Dumnezeu ca să coboare pe Duhul Sfânt și să transforme apa aceasta dintr-o materie pe care El ne-a rânduit-o ca principiul vieții și al curăției, în principiul vieții spirituale, nu doar să curețe necurăția vieii și a trupului, ci să înlăture orice fel de înrâurire a diavolului asupra ființei umane și să sfințească întreaga natură”, a subliniat ierarhul.

Praznicul Bobotezei la Cluj-Napoca

Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat Sfânta Liturghie, în sobor de preoți și diaconi la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

„La Bobotează, apele sfin­țindu-se devin un vehicul purtător de Duh Sfânt. Este grandioasă teologia regenerării Cosmosului și o exprimă minunat Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului care a alcătuit slujba Sfințirii celei Mari a apei, pe care o citim după Liturghie la Sfințirea Apei. În această rugăciune se vede cum Domnul Hristos la Iordan regenerează întreg Cosmosul începând cu omul”, a spus IPS Mitropolit Andrei.

La Sfânta Liturghie oficiată de praznicul Bobotezei la Catedrala Mitropolitană din centrul Clujului, au participat mii de credincioși clujeni, autorităţi locale civile și militare. La slujbă au fost prezenți și un grup de studenți de la Facultatea de Teologie evanghelică din Leipzig, Germania.

După Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Andrei, înconjurat de preoți și diaconi, a săvârșit pe un loc special amenajat din Piața „Avram Iancu”, slujba Aghiasmei Mari.

„Dăm Slavă lui Dumnezeu că și în acest an ne-a binecuvântat cu sărbători frumoase! Șiragul sărbătorilor se încheie cu Boboteaza, praznic în care am realizat, așa cum spuneam și după Evanghelie, că sărbătorim regenerarea Cosmosului. Este un praznic cu o însemnătate aparte în Tradiția Creștină”, a spus IPS Mitropolit Andrei. Credincioșii au primit recipiente cu Agheazmă Mare și au fost binecuvântați de preoții Catedralei Mitropolitane. În acest an au fost pregătite peste 20 de mii de recipiente pentru a fi oferite credincioșilor.

Slujbe de Botezul Domnului la Alba Iulia

La praznicul Botezului Domnului, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Reîntregirii din orașul Marii Uniri. La slujbă au participat credincioşi albaiulieni în număr mare.

După rugăciunea Amvonului, IPS Arhiepiscop Irineu, clericii şi credincioşii au ieşit în procesiune la Troiţa amplasată în piaţeta din faţa complexului Centrului eparhial, unde au fost pregătite vasele pentru slujba Sfinţirii celei mari a apei. La final, ierarhul Alba Iuliei a arătat importanţa covârşitoare şi calităţile duhovniceşti ale Aghiasmei mari, îndemnându-i pe credincioşi să guste timp pe opt zile din această apă sfântă, plină de Duhul Sfânt, pentru a fi ajutaţi la vreme de necaz şi boală, de întristare şi supărare şi în toate nevoile personale.

Botezul Domnului la Oradea

La Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica mare a așezământului monahal, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în prezența unui mare număr de credincioşi orădeni.

În predica rostită după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Matei, PS Episcop Sofronie a amintit principalele semnificaţii teologice ale praznicului Bobotezei, subliniind caracterul treimic al sărbătorii și faptul că Botezul Domnului în apele Iordanului prefigurează moartea și Învierea Mântuitorului Iisus Hristos: „Această sărbătoare mare a creștinătății se mai numește și Arătarea Dumnezeiască, Teofania sau Bogoiavlenia, pentru că la Botezul în Iordan de la Ioan al Domnului noatru Iisus Hristos S-a descoperit, S-a arătat Preasfânta Treime. Atunci când Domnul Hristos a ieșit din apele Iordanului, Sfântul Ioan Proorocul, Înaintemergătorul și Botezătorul, a văzut pe Duhul Sfânt în chip de porumbel coborându-Se asupra Domnului Iisus Hristos și a auzit un glas din ceruri care a zis: «Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit». Astfel, Tatăl, prin glasul cel din ceruri, Fiul Care S-a făcut om, ieșind din apele Iordanului, după botezul de la Ioan, și Duhul Sfânt în chip de porumbel, Treimea cea sfântă, deoființă și nedespărțită ni Se descoperă nouă”.

După Rugăciunea Amvonului din cadrul Sfintei Liturghii, PS Episcop Sofronie Oradiei a oficiat Sfinţirea cea Mare a Apei, Agheasma Mare. Pentru acest praznic, obștea mănăstirii a pregătit mai multe vase cu o capacitate totală de cinci mii de litri.

Slujba de Bobotează la Baia Mare

Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime" din Baia Mare, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi de la Centrul Episcopal şi de la Catedrală, din care a făcut parte şi arhim. Casian Filip, ecleziarhul sfântului locaş. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Doxologia" al Catedralei, dirijat de pr. prof. Petrică Aurelian Covaciu. Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură cu referire la viaţa Mântuitorului, până la Botez.

La încheierea Sfintei Liturghii, PS Episcop Iustin a oferit Crucea „Sfântul Iosif Mărturisitorul", arhimandritului Casian Filip, ecleziarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, care din anul 2000 s-a îngrijit de buna rânduială a slujirii liturgice la acest sfânt locaş, şi arhidiaconului Nifon Motogna, care a supravegheat lucrările de ridicare la Catedrală, de la cota zero, până la cota + 85 metri.

Ca în fiecare an, preoţii Catedralei Episcopale au pregătit apă pentru sfinţirea Aghiasmei Mari, fiind aduse de la unul din izvoarele Băii Mari 3.500 litri de apă care a fost apoi distribuite în recipiente speciale.

„Este o sărbătoare mare, pentru că astăzi firea apelor s-a sfinţit, astăzi cerurile s-au deschis şi Dumnezeu în Treime, Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, s-a arătat nouă. Astăzi, prin Botezul Domnului, am primit şi noi înfierea şi Botezul cu Duh Sfânt şi foc, pentru că odată cu Botezul Mântuitorului şi cu Pogorârea Duhului Sfânt prin cerurile deschise, creaţia întreagă şi omul în sine a fost binecuvântat, restaurat, rezidit. Adam cel vechi a murit, de aceea Botezul se face prin afundare, de trei ori, în numele Tatălui, al Fiului şi Sfântului Duh, însemnând că moare omul cel vechi şi se naşte o făptură nouă. Astăzi s-a născut Adam cel Nou”, a spus PS Episcop Iustin.

Boboteaza la Catedrala din Miercurea Ciuc

Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a slujit Sfânta Liturghie și sfințirea Agheasmei Mari în Catedrala „Acoperământul Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae” din Miercurea Ciuc.

În cuvântul de învățătură, ierarhul le-a spus credincioșilor că la această sărbătoare „are loc minunea numită a Epifaniei sau Teofaniei, adică arătarea Sfintei Treimi. Cerurile s-au deschis și Ioan a văzut Duhul lui Dumnezeu pogorându-Se peste Iisus ca un porumbel, glas din ceruri grăind: «Acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit». Porumbelul simbolizează nevi­no­văția și smerenia. Este prima arătare a Sfintei Treimi în Noul Testament, prin descoperire sau revelare a celor Trei Persoane ale Sfintei Treimi”.

PS Episcop Andrei a vorbit și despre Aghiasma Mare, arătând că „prin rugăciunile întocmite de Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului din sec VII, cerem lui Dumnezeu ca apa aceasta să fie izvor de nestricăciune, dar de sfințenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Iar cei care se vor stropi sau vor gusta din ea să fie spre sfințirea caselor, spre curățirea sufletelor și trupurilor, spre vindecarea patimilor și spre tot folosul de trebuință. Din secolul IV, preoții obișnuiau să cerceteze cu Crucea în mână locuințele cre­dincioșilor pentru a le binecuvânta prin stropirea cu apă sfințită și cântând troparul Botezului. Obiceiul acesta s-a păstrat până în zilele noastre, vă mulțumesc iubiți frați și surori că ați primit în casele frățiilor voastre preotul și apa sfințită”. În cadrul Liturghiei, ierarhul a hirotonit în treapta de diacon pe monahul Pantelimon Chifu, viețuitor al Mănăstirii Pro­dromița din Comandău, județul Covasna.

Boboteaza la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh”

Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Zalău unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu pr. consilier Claudiu Nechita, parohul bisericii.

Potrivit rânduielii bise­ricești, la finalul Dumnezeieștii Liturghii a fost oficiată slujba sfințirii celei mari a apei, la care au participat numeroși credincioși.

Piatra de temelie a Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul zălăuan Porolissum a fost sfinţită la sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, în anul 2000, misiunea ridicării acestui locaș de cult fiindu-i încre­dințată pr. Alexandru Horvat. În anul 2004, PS Episcop Petroniu a săvârşit slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate la noua biserică, iar în anul 2009, a sfinţit şi casa parohială. În urma trecerii la Domnul a Părintelui paroh Alexandru Horvat, la sfârșitul lunii iulie a anului 2014, PS Episcop Petroniu a numit paroh pe pr. Claudiu Nechita, apropiat colaborator al Părintelui Alexandru Horvat, în calitate de inspector, în cadrul sectorului social-filantropic de la Centrul Eparhial al Episcopiei Sălajului. Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Zalău desfășoară pe parcursul întregului an numeroase acțiuni social-filantropice, cu precădere în perioada sărbătorilor mari ale creș­tinătății. În anul 2016, locașul de cult a fost târnosit de către IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și de către Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului.

Slujire la Catedrala Episcopală din Deva

Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a slujit în Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, înconjurat de către un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, PS Episcop Gurie le-a vorbit credincioșilor prezenți despre însemnătatea duhovnicească a praznicului Botezului Mântuitorului care pregătește Taina Botezului creștin, „prin care omul se sfințește și intră în Biserică ca mlădiță lucrătoare în via lui Hristos”. Ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți „să-și asume în lucrarea vieții lor cele trei virtuți creștine, credința, nădejdea și dragostea, ca pietre de temelie ale oricărui bun creștin și arme du­hov­nicești în lupta spre dobândirea mântuirii sufletelor noastre”. După Sfânta Liturghie, PS Episcop Gurie, alături de soborul slujitor, a săvârșit slujba de sfințire a Aghiazmei celei Mari. 


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!