Banat
Binecuvântare pentru elevii bănăţeni

Binecuvântare pentru elevii bănăţeni

În ziua deschiderii noului an școlar, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat la slujba de Te Deum, oficiată la Liceul Ortodox „Sfântul Antim Ivireanul” din Timișoara, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat la momentul de rugăciune de la Seminarul Teologic din Arad, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a rugat împreună cu elevii seminariști de la Caransebeș, iar Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar eparhial, a săvârșit slujba de Te Deum la Colegiul Bănățean din Timișoara.
Luni, 10 septembrie, cu prilejul deschiderii noului an școlar, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a fost prezent în mijlocul elevilor și profesorilor de la Liceul Ortodox „Sfântul Antim Ivireanul” din oraşul de pe Bega. Festivitățile au debutat cu intonarea Imnului de Stat, urmat de slujba de Te Deum, oficiată de un sobor de preoți și de alocuți­unile invitaților.

În cuvântul său de la deschiderea anului școlar Mitropolitul Banatului a spus: „Doresc mai întâi să mulțumesc celor care au pus bazele creștine ale acestei școli! De asemenea, mulțumesc domnului primar și Consiliului municipal care, printr-o hotărâre de consiliu, ne-au ajutat să putem face demersurile mai departe la minister! Mulțumesc domnului ministru Valentin Popa și domnului secretar de stat, prezent aici, care, într-un timp-record, au rezolvat toate forma­litățile necesare înființării acestui liceu! Nu în ultimul rând, mulțumesc directorului de la Colegiul Bănățean, care ne-a fost tutore pentru înființarea acestei școli! În această perioadă de înființare toată documentația a fost avizată de domnia sa. De câțiva ani am primit mesaje din partea multor părinți că ați fi dorit ca fiii dumnevoastră să poată continua studiile liceale tot sub streașina acestei școli. În acest sens, s-a înființat și ciclul liceal. Cu bunăvoința ministerului s-a obținut ca să nu fie doar o secție de teologie, ci să avem și secții reale și umane. Vă rog să rămâneți alături de această școală, pentru că aceasta va rezista nu numai datorită zidurilor ei, ci și datorită inimilor și credinței noastre, a tuturor!”

Din această toamnă, Școala Gimnazială „Sfântul Antim Ivireanul”, prima școală ortodoxă privată din județul Timiș, acreditată de Ministerul Educației și înființată după normele Ministerului Educației Naționale și programele şcolare naționale în vigoare, a devenit Liceul Teologic Ortodox (de stat) „Sfântul Antim Ivireanul”. Misiunea a­ces­teia este de a crește ge­ne­rațiile viitoare de tineri cu o educație temeinică, fundamentată pe valori creștin-ortodoxe, puternici și dornici să înfăptuiască binele în propria familie, la locul de muncă și în comunitate.

Și Colegiul Național Bănă­țean din Timișoara, cel mai mare colegiu din partea de vest a României, și-a deschis porțile pentru elevii care întâmpină noul an școlar. Alături de cei 2.000 de elevi, însoțiți de părinți, bunici și alte rude apropiate, la festivitatea de deschidere a participat, cu binecuvântarea Înalt­prea­sfințitului Părinte Ioan, și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, care a oficiat slujba de Te Deum.

Deschiderea anului școlar la seminarul din Arad

Debutul anului şcolar 2018-2019 a fost marcat la Seminarul Teologic Ortodox din Arad prin săvârșirea slujbei de Te Deum de către un sobor de preoţi, în frunte cu pr. prof. Pompiliu Gavra, directorul acestei instituții, în prezenţa IPS Părinte Timotei, a domnului Sergiu Bîlcea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, a domnului Vasilică Damian, subprefectul județului Arad, a domnului inspector prof. Nicolae Dolha, reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, a elevilor seminarişti, a părinţilor acestora şi a cadrelor didactice de la seminarul arădean.
La sfârșitul slujbei, după ce protos. Iustin Popovici a dat citire mesajului Preafericitului ­Părinte Patriarh Daniel la început de an şcolar, părintele prof. Pompiliu Gavra, directorul seminarului arădean, a dat cuvântul IPS Părinte Timotei al Aradului, care a rostit un cuvânt de bun venit profesorilor şi elevilor, spunându-le celor prezenți despre responsabilitatea pe care o au profesorii de a forma caractere demne pentru propășirea neamului nostru, amintind și despre importanța pe care o are acest an, al Centenarului Marii Uniri, pentru țara noastră. De asemenea, chiriarhul a subliniat cât de important este ca Biserica, Școala și Familia să rămână într-o comuniune continuă, așa fel încât toate acestea să aducă în mințile și inimile copiilor și tinerilor cele mai frumoase și netrecătoare valori.

Au urmat la cuvânt oficiali­tățile prezente care le-au amintit elevilor despre cât de prețioasă este educația în viața unui om și, mai mult, despre cât de important este ca România să aibă elevi buni, curajoși și iubitori de credință, de țară și de neam.

Deschiderea anului școlar cu rugăciune la Seminarul Teologic din Caransebeș

Începutul noului an școlar la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș a reunit corpul profesoral, elevii și părinții dornici să pună început noului an în Paraclisul Episcopal „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din curtea Seminarului Teologic.

În prezența Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, un sobor de profesori a săvârșit slujba de Te Deum ce a cuprins rugăciuni de mulțumire și de laudă, dar și de binecuvântare spre sporirea în învățătura cea bună și în fapte care să reflecte învățătura primită la această școală de vocație. În continuare, a fost săvârșit și un Polihroniu pentru acest eveniment.

„Cu bucurie duhovnicească am deschis, liturgic și festiv, la Seminarul Teologic «Episcop Ioan Popasu» din Caransebeș noul an școlar. Ne bucurăm foarte mult că avem în municipiul Caransebeș o școală de tradiție, o școală de vocație, un seminar care a format zeci de generații de preoți și de profesori de religie. Ne bucurăm, de asemenea, că și în acest an școlar și-au îndreptat pașii spre Seminarul Teologic din Caran­sebeș peste 20 de elevi și eleve care continuă șirul generațiilor care au absolvit această școală de tradiție. Am fost alături de cadre didactice, de elevii seminariști, alături de părinții și însoțitorii acestor elevi, care au lăsat grijile cotidiene și în număr mare au venit ca împreună să Îl rugăm pe Dumnezeu să binecuvânteze atât cununa anului bisericesc care a început, cât și cununa anului școlar, care de astăzi începe în toate unitățile de învățământ din țara noastră”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

La final, părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caranse­beșului, a dat citire mesajului Prea­fericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la începutul anului școlar 2018-2019, iar părintele inspector pentru disciplina religie Nicu Chiosa a dat citire mesajului Ministerului Educației Naționale. La deschiderea noului an școlar au participat și autorități locale, precum Felix Borcean, primarul municipiului Caransebeș, Marius Isac, viceprimarul municipiului, și consilieri locali.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!