Actualitate religioasă
Binecuvântarea instituțiilor românești din Ungaria

Binecuvântarea instituțiilor românești din Ungaria

Ioan Bușagă, 12 Ianuarie 2019

Ca în fiecare an, după sărbătoarea Botezului Domnului, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, în zilele de miercuri și joi, 9 și 10 ianuarie, a binecuvântat cu Agheasmă Mare personalul și clădirile instituțiilor românești din Giula. Ierarhul a fost însoțit de clerici de la Centrul eparhial.

Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a binecuvântat cu Agheasmă Mare Consulatul General al României la Giula și reședința consulului general, Florin Trandafir Vasiloni, Grădinița Românească, aflată sub conducerea directoarei Ana Ciotea, personalul și cei 112 copii cu vârste cuprinse între 2 ani jumătate și 7 ani, împărțiți în patru grupe, ne-a transmis Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

De asemenea, binecuvântarea Iordanului a fost adusă și cadrelor didactice și elevilor de la Școala Generală, căminul de elevi și Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu”, conduse de directoarea Maria Gurzău Czegledi. La aceste instituții învață aproape 430 de elevi, sub îndrumarea a 46 de cadre didactice permanente și a altor suplinitori.

Alte instituții binecuvântate au fost Muzeul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, inaugurat în anul 2014; Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), condusă de președintele Tiberiu Iuhas; Centrul de Documentare și Informare al AȚRU, condus de directoarea Mariana Negrău Vetro; Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria (UCRU), condusă de părintele Marius Maghiaru, protopop de Budapesta; sediul săptămânalului „Foaia Românească”, aflat sub conducerea director Eva Iova-Șimon, sediul săptămânalului „Cronica” al AȚRU, condus de directoarea Delia Covaci, precum și casele unor credincioși din Giula foarte apropiați de Biserică.

De asemenea, înainte de Bobotează, și casele celorlalți credincioși din Giula, împrejurimi și alte localități din Ungaria în care trăiesc români, au fost sfințite de preoți, prin stropire cu Agheasmă Mare.

„La început de an nou calendaristic, urmând această frumoasă tradiție păstrată cu sfințenie la poporul român până în ziua de astăzi, sfințirea cu Agheasmă Mare este o lucrare misionar-pastorală care aduce în sufletele tuturor multă bucurie, sfințire, curățire și putere de sus, pentru îndeplinirea cu sârguință și cu ajutorul lui Dumnezeu a celor ce sunt spre folosul sufletesc și obștesc al românilor din Ungaria și de pretutindeni”, a precizat Preasfințitul Părinte Episcop Siluan.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!