Diaspora
Bisericile româneşti din Italia, în sărbătoare

Bisericile româneşti din Italia, în sărbătoare

Cristian Bostan, 21 Mai 2011

La trei ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, la 8 mai, comunitatea creştinilor ortodocşi români din Peninsula Italică a adus mulţumire lui Dumnezeu pentru grija şi binefacerile pe care le-a arătat asupra lor. A fost o zi de mare sărbătoare, care a adunat credincioşi din toată Italia, dornici să se bucure alături de Preasfinţitul Siluan, Întâistătătorul lor.

În 21 iunie 2007, ca urmare a propunerii Adunării Generale a Vicariatului Italiei, întrunită în 8 mai la Gavedo, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, însărcinând pe Înalt Preasfinţitul Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, cu organizarea ei şi cu pregătirea alegerii candidaţilor pentru scaunul de episcop chiriarh al acesteia. Ca urmare a propunerii venite din partea Adunării Eparhiale a nou-înfiinţatei Episcopii a Italiei, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sa de lucru din 5 martie 2008, a ales ca prim episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei pe Preasfinţitul Siluan Şpan, având jurisdicţie canonică peste toţi credincioşii ortodocşi români şi moldoveni de limbă românească aflaţi pe teritoriul întregii Italii. Preasfinţitul Episcop Siluan a fost înscăunat de către Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, înconjurat de un sobor de arhierei veniţi din România, America şi Franţa, la praznicul Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan şi al Cuviosului Arsenie cel Mare, joi, 8 mai 2008, în Biserica "Sant Anastasio" a Parohiei ortodoxe române "Sfântul Antonie cel Mare" din oraşul Lucca. A fost o zi de sărbătoare pentru toţi credincioşii care au venit în număr mare din toată Italia pentru a se bucura şi a mulţumi lui Dumnezeu pentru această mare binecuvântare.

De la 34 la 154 de parohii şi 28 de misiuni, în şapte ani

Înainte de 1989, comunităţile ortodoxe româneşti în Italia erau puţine, adunate în jurul marilor aglomeraţii urbane. După Revoluţie, numărul românilor care au emigrat spre Italia a crescut, astfel că s-au format noi parohii şi în alte oraşe. În iunie 2004 existau în Italia 34 de parohii ortodoxe româneşti. "Creşterea numărului credincioşilor, dar şi dorinţa lor de a avea un loc de rugăciune au făcut ca Italia să aibă nevoie de o structură administrativă şi de un ierarh stabil în Italia", după cum ne-a declarat Preasfinţitul Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei. De atunci şi până acum, numărul parohiilor a crescut la 154, alături de 28 de misiuni, toate împărţite în 17 protopopiate. În afară de acestea, episcopia mai are şi patru mănăstiri, două schituri şi patru paraclise episcopale.

Slujitorii români încearcă permanent să vină în ajutorul oamenilor, fiind alături de ei în momentele grele ale vieţii lor. "În spitalele din Roma, precum şi din alte oraşe din Italia, se internează un număr mare de români şi un număr mare de persoane lucrează în domeniul sanitar. De aceea, s-a simţit nevoia organizării unei prezenţe pastorale în această sferă a realităţii pastorale, pentru a fi mai aproape de sufletele aflate în suferinţă în spital. Astfel, a luat naştere la Roma Paraclisul spitalelor "Sfântul Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon". Deşi preoţii pot vizita bolnavii din spitale ori de câte ori sunt solicitaţi, în ultimul an s-au semnat acorduri cu autorităţile sanitare, atât la Roma, cât şi la Torino, în vederea unei prezenţe sistematice a preoţilor noştri în spitale, pentru a asigura asistenţa spirituală celor bolnavi", ne mai arată Preasfinţitul Episcop.

Preoţii şi credincioşii ortodocşi români voluntari sunt alături şi de cei privaţi de libertate în închisorile din Roma "Rebibbia" (unde se asigură o permanenţă săptămânală) şi, de puţină vreme, la "Regina Coeli" şi din toate localităţile italiene unde există o parohie ortodoxă românească, purtând de grijă sufletelor românilor care trec prin încercarea cea grea a detenţiei.

Peste 4.000 de credincioşi, la ziua episcopiei

Acum, la sărbătorirea a trei ani de la începuturile episcopiei, respectiv de la întronizarea Preasfinţitului Siluan ca primul episcop al nou-înfiinţatei Episcopii Ortodoxe Române a Italiei, peste 4.000 de credincioşi din Roma şi din împrejurimile ei au venit duminică, 8 mai, la sediul episcopiei din Roma. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Siluan, avându-i alături, ca împreună-liturghisitori, pe Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, şi 38 de clerici, preoţi şi diaconi, dintre care amintim şi pe pr. prof. Vasile Mihoc, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Andrei Şaguna" din Sibiu. Credincioşi de numărul miilor, adunaţi din 28 de parohii şi paraclise din Roma şi din împrejurimi, au participat la Sfânta Liturghie, alături de reprezentanţi ai ambasadelor române din Italia şi de pe lângă Sfântul Scaun, reprezentanţi ai Primăriei Romei, Sandra Sarti, director în Ministerul de Interne al Italiei, şi alţi oaspeţi de seamă ai episcopiei. "În prezent, după trei de la începuturile Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, dăm slavă lui Dumnezeu pentru tot ceea ce s-a înfăptuit şi dorim cu toţii să continuăm lucrarea mântuitoare de slujire a lui Dumnezeu în Biserică. Tânăra noastră episcopie îşi continuă misiunea cu ajutorul lui Dumnezeu, lucrând pământul sufletelor oamenilor, pentru a da roade bune la vremea secerişului", a adăugat Preasfinţitul Siluan cu ocazia acestei aniversări.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!