Brutărie europeană la Mănăstirea Văratic

ştefan Mărculeţ, 18 Iunie 2007

▲ Noua brutărie de la Mănăstirea Văratic este doar unul dintre proiectele sociale care se desfăşoară aici ▲ Construită la standarde europene, cu tehnologie germană, brutăria va asigura pâine pentru mănăstire, pentru satele din jur şi pentru pelerini ▲ Maicile care lucrează aici sunt instruite de brutari germani ▲

Sâmbătă, 16 iunie 2007, la Mănăstirea Văratic, judeţul Neamţ, au avut loc sfinţirea şi inaugurarea noii brutării a mănăstirii. Aceasta înlocuieşte vechea brutărie, care era prea mică şi nu era în conformitate cu cerinţele europene. Slujba de sfinţire a fost oficiată de un sobor de preoţi, condus de consilierul pe probleme sociale al Arhiepiscopiei Iaşilor, părintele Narcis Constantin Axinte, şi de exarhul zonei Neamţ, arhim. Pavel Todiriţă. În cuvântul său, părintele Axinte a transmis mesajul de binecuvântare al IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a subliniat bucuria care marchează evenimentul. La slujbă au participat oficialităţi locale - Vasile Cocoş, primarul comunei Agapia, viceprimarul Paul Avasilcăi -, dar şi profesorul C. Leonte şi directorul RENEL Neamţ, N. Marghidan. Alături de aceştia, au fost prezenţi şi câţiva membri ai Fundaţiei „Pfeiffersche Stiftungen“ din Germania, organizaţie care colaborează cu Mănăstirea Văratic, domnii Iosif şi Mihail Hermann, brutari din Germania, care au venit să transmită maicilor care vor lucra în brutărie câte ceva din tehnica panificaţiei moderne. A mai fost prezentă şi d-ra Janette Preuss, inspector financiar la Ministerul de Finanţe din Germania, care a avut un rol hotărâtor în obţinerea aparaturii pentru brutăria inaugurată sâmbătă la Văratic.

Pâine pentru mănăstire, săraci şi localnici

Construită pe locul unei mori vechi, Brutăria „Sf. Nicolae“ de la Văratic va face pâinea necesară obştii de aici, dar şi pentru locuitorii comunei Agapia sau cei ai satelor din jur. „Capacitatea maximă a cuptorului este de 5.000 de pâini pe zi. Noi facem pentru mănăstire cam 200-300 de pâini, iar dacă vom avea unde să vindem, vom face şi mai multe. De asemenea, aici vom face şi produse de patiserie, în special pentru pelerini,“ ne-a spus stareţa mănăstirii, maica Iosefina Giosanu. Am mai aflat că brutăria este, în primul rând, un proiect social, în sensul că produsele de aici vor ajunge şi pe masa celor mai săraci dintre credincioşii din satele zonei.

Pâine fără aditivi

Ideea construirii unei brutării moderne, la standarde europene, a apărut în urmă cu un an. Maica Iosefina şi-a propus să facă la Văratic cea mai modernă brutărie din zonă. „Îmi doream foarte mult să facem o pâine curată, fără substanţe chimice. Am primit binecuvântarea IPS Mitropolit Daniel, care a şi sfinţit piatra de temelie a clădirii. Ştim cu toţii că pâinea de pe piaţă este plină de aditivi. Aşadar, am început construcţia anul trecut în luna mai. A fost foarte greu, pentru că nu aveam fondurile necesare, dar am primit atunci un ajutor de la prietenii noştri din Germania. Ne-au dat atunci 15.000 de euro, iar pe parcurs ne-au ajutat enorm de mult, cu bani sau cu aparatură“, ne-a mărturisit maica Iosefina.

Tehnologie germană şi instruire pe măsură

Întreaga aparatură de la Brutăria „Sf. Nicolae“ de la Văratic este adusă din Germania şi este la nivel european, cu capacitate de producţie mare. Experienţa brutarilor Hermann a făcut ca aparatura să fie aleasă cu minuţiozitate, pentru ca produsele de aici să fie cele mai bune de pe piaţă. De asemenea, Iosif Hermann, brutar renumit în Germania, a dorit să vină la Văratic pentru a instrui cele 10 maici care vor lucra în două schimburi în brutărie. „Este o onoare pentru noi să-l avem pe domnul Hermann printre noi. Desigur că la început a fost cam greu, pentru că nu ştiam foarte multe lucruri despre panificaţie, dar am învăţat multe şi credem că avem ce învăţa în continuare“, ne-a spus maica Iosefina.

„Sufletul nostru este la Mănăstirea Văratic“

În perioada în care brutăria era în construcţie, prietenii germani ai Mănăstirii Văratic făceau eforturi mari în ţara lor pentru a obţine bani şi aparatură pentru noua brutărie a maicilor de la Văratic. De aceea, după cum au mărturisit în ziua inaugurării, o parte din sufletul lor este în România.

Domnul Iosif Hermann este brutar pensionar din Germania. A dorit foarte mult ca primele zile de după pensionare să şi le petreacă în România, la Mănăstirea Văratic, unde a produs primele pâini la brutăria de aici. În perioada următoare, împreună cu fiul său, Mihail, va arăta maicilor de la Văratic secretele brutarilor germani. „Pâinea este cel mai important lucru pentru viaţa unui om. Iisus Hristos a spus că El este Pâinea, Viaţa, arătând importanţa acestui element pentru viaţa omului. Inima mea este în fiecare pâine pe care o fac“, spune dl. Iosif Hermann.

D-ra Janette Preuss este inspector la Ministerul Finanţelor din Germania. Vine la Mănăstirea Văratic de 15 ani şi a mărturisit că, de când s-a început acest proiect, sufletul ei este în România, la Văratic. Toată aparatura a fost cumpărată din Germania cu eforturi mari din partea ei. Ultima donaţie pentru mănăstire este o tonetă în care să se vândă turiştilor produsele de patiserie ale mănăstirii.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!