Reportaj
Bursierii Sfântului Antim Ivireanul

Bursierii Sfântului Antim Ivireanul

Ioan Buşagă, 13 Aprilie 2017

„Cel ce deschide o şcoală, închide o temniţă”, spunea Victor Hugo, iar „cine adună copiii orfani în ea, închide şi o parte din infern”, a completat Aurelian Silvestru. O şcoală pentru viaţă şi o fărâmă din bucuria Raiului este ceea ce se dăruieşte prin Fundaţia „Sfântul Antim Ivireanul” din Bucureşti pentru 30 de copii din familii cu posibilităţi financiare reduse, dar cu rezultate foarte bune la învăţătură.

Fundaţia „Sfântul Antim Ivireanul” din Bucureşti este mai mult decât un aşezământ cultural filantropic, este o şcoală de după şcoală ce oferă copiilor lecţii de viaţă pentru viaţă. Cu atât mai mult cu cât fondatoarea acestui aşezământ este o persoană care, prin rânduiala lui Dumnezeu, a revenit din moarte la viaţă, spre încredinţarea tuturor de marea iubire a lui Dumnezeu. Doamna Ada-Mihaela Calciu este medic, iar iniţiativa înfiinţării unei fundaţii a venit de la părintele Adrian Făgeţeanu, cel care i-a fost duhovnic mai mulţi ani, cât timp părintele a fost la Mănăstirea Antim din Capitală.

Iniţial, beneficiarii fundaţiei au fost 50 de bătrâni de la cel mai sărac azil din Bucureşti, dar, de 15 ani, fundaţia se ocupă de copii din familii cu venituri mici, care au vârste mai mari de 10 ani şi media generală mai mare de 9,50.

Fundaţia a fost înfiinţată în anul 1999, la 7 ani după accidentul pe care dr. Ada-Mihaela Calciu l-a suferit în Turcia, unde a însoţit lotul sportiv la Balcaniada de la Istanbul. În urma acelui accident, copilul pe care-l avea în pântec a murit, iar medicul Ada-Mihaela Calciu a stat 3 săptămâni în moarte clinică. Datorită rugăciunilor apropiaţilor către Dumnezeu şi Maica Domnului, de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, dr. Ada-Mihaela Calciu a început să dea semne de viaţă, iar treptat funcţiile vitale au fost reluate.

Medicul Ada-Mihaela Calciu nu a revenit numai la viaţa biologică, ci a revenit treptat şi la Dumnezeu. În acea perioadă de „refacere sufletească” l-a întâlnit pe părintele Adrian Făgeţeanu care, auzind numele ei, i-a spus: „Pe dumneata te cheamă «A» liniuţă «da», adică «A da», adică «a dărui», căci a da este mai fericit decât a lua”. Tot la îndemnul părintelui duhovnic Adrian Făgeţeanu, pentru copii este derulat neîntrerupt programul „Copiii şi cultura”, care presupune câte două acţiuni cultural-religioase lunare, şi anume o activitate catehetică la biserica Parohiei „Sfântul Ilie”-Gorgani din Bucureşti, şi o activitate culturală fie la teatru, operă şi alte instituţii culturale, fie pelerinaje la mănăstiri şi excursii tematice la munte sau la mare, toate menite să îmbogăţească cultura generală şi să cultive valorile spirituale. Activităţi religios-culturale similare au fost organizate şi la Schitul Măgureanu din Capitală.

La finalul anului şcolar, cei 30 de copii se pregătesc apoi pentru un test care cuprinde întrebări despre locurile vizitate, fapt care îi motivează şi mai mult pe copii ca să fie atenţi, să se documenteze, iar câştigătorii, desigur, primesc răsplata cuvenită. „De mai mulți ani, o dată pe lună am șansa de a-i întâlni pe copiii care fac parte din Fundația «Sfântul Antim Ivireanul». Nu întâmplător vă spun că este o șansă pentru mine, deoarece fiecare întâlnire cu ei reprezintă un moment când simt că mă hrănesc sufletește din felul în care trăiesc ei credința. Întâlnirile noastre sunt așa-zis «catehetice», însă nu respectă cadrul clasic al unei cateheze, așa cum se învață în școlile de teologie. Am început așa, însă am renunțat destul de repede la un astfel de format, constatând că e mult mai eficient ca timpul petrecut împreună să fie un dialog, în cadrul căruia cei care vorbesc să fie mai mult copiii. În acest fel, sunt stimulați să afle și să rețină informații despre viețile sfinților, despre semnificația sărbătorilor creștine sau despre viața liturgică a Bisericii. Ceea ce vreau să subliniez în mod deosebit este că aceste întâlniri catehetice nu ar fi posibile fără efortul și consecvența doamnei dr. Ada-Mihaela Calciu, care este sufletul acestor acțiuni. Încercată în trecut de Dumnezeu, doamna doctor a primit de la El și multe daruri, pe care nu se sfiește să le pună în slujba celorlalți. Beneficiarii cei mai mulți ai acestor daruri, dar poate și cei mai îmbucurători sunt copiii de la fundație. Sunt sigur că fără ei, viața doamnei dr. Calciu nu ar fi aceeași. Îmi doresc să-i pot fi alături în tot ceea ce face pentru acești copii, având convingerea că Dumnezeu va răsplăti efortul nostru cu asupra de măsură”, a subliniat pr. paroh Silviu Tudose, al Bisericii „Sfântul Ilie”-Gorgani.

Cei 30 de copii primesc lunar câte o bursă în valoare de 50 lei. Pentru vremurile pe care le trăim, această sumă nu înseamnă foarte mult, însă aceşti copii primesc ceva mai mult ce nu poate fi preţuit în bani, şi anume atenţie, motivaţie, încredere în sine, adică iubire. „Iubirea este esenţială, este cheia succesului, după părerea mea. Am fost înconjurată de iubire de mică şi în continuare ofer iubire pentru că nu ştiu să urăsc, mi se pare complicat şi m-ar durea, nu că aş fi eu o virtuoasă. Dacă iubeşti cu adevărat, nu ai cum să pierzi, iar dacă pierzi, ştii şi cum să gestionezi situaţia, că e normal să avem şi eşecuri. Eşecul meu a fost în plină ascensiune de mare doctoriţă ce am fost şi apoi un nimeni, am căzut de sus jos de tot şi acum mulţumesc lui Dumnezeu că, de fapt, nu am căzut deloc din punct de vedere omenesc. Sigur, în cădere liberă suntem în fiecare clipă dacă nu ştim să ne agăţăm de Dumnezeu, iar asta trebuie să ştie din prima copiii şi tinerii de acum, anume să se încreadă în Dumnezeu, să aibă repere, valori adevărate, că avem şi noi, românii, valori multe. Noi românii trebuie să ne cultivăm valorile, de aceea am eu programul «Copii şi cultură» şi îi duc peste tot în ţară, ca să vadă câte lucruri frumoase s-au construit pe vremea domnitorilor noştri”, a evidenţiat doamna dr. Ada-Mihaela Calciu.

Fundaţia „Sfântul Antim Ivireanul” este susţinută doar din donaţiile apropiaţilor familiei Calciu sau ale altor persoane care au aflat de aceste activităţi. Nu are nici un angajat, tocmai pentru a dărui totul copiilor, iar buna desfăşurare a activităţilor fundaţiei se realizează numai prin voluntariat. Nu puţine au fost cazurile când, din lipsa sprijinului financiar, dr. Ada-Mihaela Calciu a dorit să închidă fundaţia, însă de fiecare dată a primit ajutor ne­sperat de la oameni pe care nu-i cunoştea. Din multa suferinţă, dr. Ada-Mihaela Calciu a înfiinţat o şcoală pentru viaţă, pentru că însăşi această persoană a devenit un model de bunătate, o şcoală vie nu numai pentru copii şi tineri, ci şi pentru ceilalţi semeni. Iar acest lucru este şi mai evident, mai ales că însemnările despre viaţa dinainte de accident, respectiv renaşterea la viaţă, au fost publicate într-o carte, aflată la a patra ediţie, intitulată „Am văzut Raiul. Mărturia unei femei care a stat trei săptămâni în moarte clinică”.

Fundaţia are succesul dorit tocmai pentru că fondatorul dăruieşte bucurie, lumină, iubire, sincer şi firesc, iar copiii învaţă să primească şi să dăruiască la fel altor semeni aflaţi în lipsuri. Cele învăţate la această şcoală de după şcoală îi fac pe aceşti copii să fie precum nişte făclii de lumină care se răspândesc printre oameni ca să dăruiască şi altora lumină, iar astfel, între oameni să fie numai lumină, iar întunericul să nu se mai vadă.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!