Cancerul de plămâni ar putea fi identificat mai devreme

Silviu Dascălu, 16 Iulie 2018

O nouă analiză de sânge care evaluează patru biomarkeri proteici îmbunătăţeşte semnificativ posibilitatea identificării riscului de a suferi de cancer de plămâni, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) citată de EFE.

Această metodă ajută la identificarea persoanelor care ar trebui să realizeze un test TAC, o probă radiologică cu raze X utilizată tradiţional pentru diagnosticarea acestei maladii.

Unul dintre cercetătorii principali ai studiului, Mattias Johansson, a declarat EFE că este „prima dată când se foloseşte o analiză de sânge în contextul detectării precoce a cancerului la plămâni la persoanele predispuse”.

Acest nou model ţine cont de consumul de tutun al individului şi analizează nivelul în sânge al proteinelor CA125, Pro-SFTPB, CYFRA 21-1 şi CEA, dintre care unele, precum CYFRA 21-1, se examinează deja individual pentru a diagnostica alte tipuri de cancer precum cel ovarian.

Studiul a analizat sângele unor bolnavi de cancer de plămâni când boala se afla încă în stare incipientă de dezvoltare.

Cancerul de plămâni reprezintă 20% dintre toate decesele cauzate de cancer în întreaga lume, iar cea mai mare parte dintre acestea, de 80-90%, sunt provocate de tabagism, confirmă IARC - entitate care face parte din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!