Caravana medicală, o provocare pentru om şi specialist

06 Aprilie 2017

Ca o încununare a activităţilor din luna martie, Fundaţia medicală „Providenţa“ a pregătit o acţiune socio-medicală în satul Schitu Stavnic, comuna Voineşti, judeţul Iaşi. 

Împreună cu dr. Eugen Gazzi, medic specialist medicină internă la Spitalul „Providenţa“, dr. Sandra Timohe, medic specialist gastroenterologie la Spitalul „Providenţa“, şi dr. Alina Aspazia Ştefan, medic specialist nefrologie la Policlinica „Providenţa“, a fost organizată o caravană medicală cu un caracter filantropic. La eveniment au participat şi studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, secţia Asistenţă socială, anul I, care au căutat inimile pacienţilor noştri şi au privit cu drag la ele, prin dragostea împărtăşită, dar şi prin pachetele cu alimente oferite.

Prin colaborarea cu părintele Emilian Patriche şi maica Mina (dr. Maria Dediu), medic de familie, Fundaţia medicală „Providenţa“ a iniţiat acest proiect din dorinţa de a veni în sprijinul persoanelor neasigurate cu probleme de sănătate. Au fost prezente 21 de persoane care au beneficiat de consultaţii la medicină internă, nefrologie, investigaţii paraclinice-ecografie, precum şi analize de laborator.

Văzută ca o provocare, dar şi ca o modalitate de a creşte, noi ca oameni, dar şi ca profesionişti, caravana medicală ne învaţă să practicăm aceeaşi medicină într-un alt mod, timp, loc: „Este foarte important pentru medic să iasă din cabinet şi să cunoască pacientul în mediul în care acesta locuieşte. Medicina este aceeaşi, însă recomandările medicale se schimbă. Sunt mult mai bine adaptate pacientului. În aceste condiţii creşte complianţa la tratament şi rezultatele sunt mai evidente. Într-o caravană medicală avem ocazia să ne cunoaştem altfel, să ne observăm şi să ne punem noi întrebări, evitând astfel pericolul de a vedea limitat lucrurile. O caravană medicală este o provocare pentru personalul medical, dar şi pentru pacient. Este o provocare ce contribuie la maturizarea noastră profesională. Mulţumim tuturor celor care au organizat şi au pus suflet în concretizarea actului medical în această caravană!“, ne spune domnul doctor Eugen Gazzi, medic specialist medicină internă la Spitalul „Providenţa“.

Foarte mulţi pacienţi nu aveau o tensiune arterială controlată, au fost diagnosticaţi cu episoade de infecţie urinară, de aceea li s-a recomandat descoperirea cauzelor secundare: „A fost o experienţă deosebită, am cunoscut şi alţi oameni, din păcate, cu posibilităţi financiare reduse, neasiguraţi, care nu-şi permit efectuarea acestor investigaţii medicale. M-am bucurat să pot fi printre ei, să-i îndrum şi să-i consult. Nu ştiu dacă ceea ce le-am spus va fi urmat întocmai, chiar dacă vorbim şi despre o banală infecţie urinară. Boala cronică de rinichi merge de obicei fără simptomatologie, de aceea consider că este necesară o atenţie sporită. Din punct de vedere medical, am văzut foarte multe persoane de vârstă tânără cu valori tensionale ridicate, necontrolate, care trebuie investigate şi din punct de vedere nefrologic. De asemenea, au fost şi pacienţi diabetici cu afecţiuni renale care au fost direcţionaţi către policlinica noastră“, ne spune doamna doctor Aspazia Alina Ştefan, medic specialist nefrologie la Policlinica „Providenţa“.

Toată lumea a fost mulţumită şi bucuroasă pentru atenţia oferită în primul rând, iar mai apoi pentru investigaţiile medicale primite: „Eu consider că a fost o acţiune reuşită şi de mare folos în comunitatea noastră. Toţi oamenii au fost mulţumiţi, vorbesc şi laudă atitudinea medicilor, spunând că a fost un comportament deosebit din partea lor. Se doreşte o nouă caravană, aceasta fiind o mare oportunitate pentru oamenii neasiguraţi, fără venit, care nu au mai fost de mult timp la un spital în oraş“, ne împărtăşeşte dr. Maria Dediu (maica Mina), medic de familie în comunitate.

Darul de la final a constat în oferirea de pachete cu alimente şi dulciuri pentru familiile nevoiaşe, pregătite cu mult suflet de către studenţii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ - Asistenţă socială, anul I, care au simţit să fie în acest fel alături de aceste persoane: „Este minunat să asculţi şi să ajuţi persoanele din jurul tău. Chiar dacă uneori simţi că nu poţi ajuta şi eşti epuizat tot ascultându-le povestea, totuşi capeţi putere din toate punctele de vedere. În momentul în care beneficiarii văd că primesc un sprijin, încep să zâmbească, iar zâmbetul lor ne oferă nouă, ca asistenţi sociali în devenire, forţă de muncă şi motivaţie pentru a lupta pentru ei. Zâmbetul de pe chipul lor este cel mai frumos lucru, ne confirmă pe noi, ca oameni“, ne face cunoscut Iuliana Amalia Alexa, studentă în anul I la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi - Secţia Asistenţă socială. (Chirvasa Nicoleta Cristina Asistent social al Fundaţiei medicale „Providenţa“ din Iaşi)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!