Catastrofa ecologică va afecta 10 ani Marea Neagră

14 Noiembrie 2007

Autorităţile de la Moscova recunosc amploarea deosebită a consecinţelor furtunii din strâmtoarea Kerci, în Marea Neagră. La câteva zile după avarierea sau scufundarea mai multor nave care transportau păcură şi sulf, situaţia este critică. Ecologiştii cred că, în funcţie de direcţia vântului, poluarea s-ar putea extinde în Marea Neagră sau în Marea Azov, devenind vreme de 10 ani o ameninţare pentru flora şi fauna marină.

Sute de militari ruşi au fost mobilizaţi, ieri, pentru a curăţa plajele Mării Negre în zona în care au fost deversate 2.000 de tone de păcură dintr-un petrolier naufragiat în timpul furtunii de duminică. Autorităţile se tem de extinderea catastrofei ecologice, în condiţiile în care coasta de sud a Rusiei este afectată în continuare de rafale puternice de vânt, care ating viteza de 140 de kilometri pe oră. În apropierea Capului Tuzla, au fost trimişi 200 de militari, care încearcă să strângă păcura şi să o încarce în camioane. „Curăţăm atât plaja, cât şi apa şi vom pompa chiar şi păcura rămasă în petrolierul eşuat“, a comunicat ministerul Mediului de la Moscova. În total, la acţiunile de curăţare participă 730 de persoane, inclusiv 500 de militari.

Strâmtoarea Kerci, în care a avut loc accidentul petrolierului rus Volganeft-139, separă Marea Neagră de Marea de Azov şi este o zonă importantă pentru păsările migratoare. Pe de altă parte, soarta celor 20 de marinari daţi dispăruţi de duminică în urma naufragiului celor cinci nave este din ce în ce mai nesigură, în condiţiile în care cadavrele a 3 marinari au fost deja găsite.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!