Moldova
Catedrala Arhiepiscopală din Roman şi-a cinstit ocrotitoarea

Catedrala Arhiepiscopală din Roman şi-a cinstit ocrotitoarea

Constantin Ciofu, 17 Octombrie 2018

Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost serbată în mod deosebit în zilele de 13 şi 14 octombrie 2018 la Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Vecernia şi Sfânta Liturghie în cinstea ocrotitoarei străvechiului locaş de închinăciune au fost oficiate de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim.

Preoţii din protopopiatele Roman şi Moineşti, împreună cu pelerinii din cuprinsul Eparhiei Romanului şi Bacăului, s-au rugat sâmbătă, 13 octombrie 2018, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în ajunul serbării Sfintei Cuvioase Parascheva la Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Ierarhul a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia, urmată de o procesiune în jurul sfântului locaş. Potrivit site-ului Eparhiei Romanului şi Bacăului, în contextul împlinirii a 610 de slujire în catedrala romaşcană, s-a întocmit hrisov şi a fost sfinţită icoana în mozaic a Sfintei Cuvioase Parascheva, ce a fost aşezată pe frontispiciul acesteia, la intrarea în locaşul de cult. Icoana în mozaic s-a realizat cu sprijinul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, prin bunăvoinţa preoţilor din Protopopiatul Moineşti, coordonaţi de părintele protopop Costel Mareş, şi cu implicarea arhimandritului Andrei Ioniţă, Mare Ecleziarh al catedralei romaşcane.

Chiriarhul locului a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a amintit câteva dintre evenimentele istorice legate de cinstirea Sfintei Parascheva în Moldova. „Pentru noi, cei din Eparhia Romanului şi Bacăului, Sfânta Parascheva are un cult aparte pentru că, încă de acum 600 de ani, Sfânta avea aici, în Roman, o biserică închinată ei. În acest an, se împlinesc şapte decenii de când Sfânta a fost într-o procesiune rămasă în istorie, trecând prin mai multe localităţi. A fost în anul 1947, în perioada secetei cumplite de după război, când vrednicul de pomenire patriarhul Justinian Marina a încuviinţat efectuarea primei procesiuni cu racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, străbătând satele pustiite de secetă ale judeţelor Iaşi, Vaslui, Roman, Bacău, Putna, Neamţ, Baia şi Botoşani”.

„Maica Domnului şi Sfânta Cuvioasă Parascheva, alăturate în veneraţia creştinilor”

În ziua pomenirii Sfintei Parascheva, ce a coincis cu Duminica a 21-a după Rusalii, Sfânta Liturghie a fost oficiată în Catedrala Arhiepiscopală din Roman de către IPS Părinte Ioachim. Împreună cu Arhipăstorul Romanului şi Bacăului, au cinstit-o prin rugăciune părinţi stareţi şi maici stareţe care se nevoiesc în mănăstirile din judeţul Bacău. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corala „Paraschevi” a catedralei. În cuvântul dedicat acestei zile speciale, IPS Ioachim a vorbit despre exemplul Sfintei Cuvioase prăznuite ca model de vieţuire a creştinilor, într-o societate ce devine din ce în ce mai desacralizată: „Într-o lume în care descreştinarea a devenit program de acţiune şi în care se vorbeşte tot mai deschis şi mai des de păşirea într-o «eră post-creştină», Sfânta Cuvioasă Parascheva adună an de an la racla sa de la Iaşi, în ziua de 14 octombrie, sute de mii de pelerini.

Bisericile răspândite azi pe toată faţa pământului mărturisesc credinţa neclintită în puterea dată Sfintei Cuvioase Parascheva de a arăta că minunea este în ordinea divină a lumii tot atât de reală ca legea gravitaţiei. Sfânta Parascheva este una dintre cele mai iubite sfinte mijlocitoare pentru noi, creştinii din Moldova, având în vedere ajutorul pe care timp de patru secole ni l-a oferit, astfel încât ea a ajuns să fie supranumită «Ocrotitoarea Moldovei». Cinstirea şi iubirea care şi în contemporaneitate se îndreaptă către Sfânta Parascheva din toate colţurile Ortodoxiei sunt de neegalat. În Moldova, receptarea liturgică şi formele de venerare închinate Cuvioasei sunt atât de intens prezente în viaţa creştinilor, încât, între sfinţi, doar cultul închinat Maicii Domnului ocupă un loc mai important. Maica Domnului şi Sfânta Cuvioasă Parascheva au fost alăturate în veneraţia creştinilor”. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Ionuţ Todiraşcu a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Oţeleşti, Protopopiatul Bacău, iar ieromonahul Dorotei Mazilu a fost hirotesit în treapta de protosinghel pe seama catedralei din Roman. Programul liturgic s-a încheiat cu o procesiune în jurul Catedralei Arhiepiscopale din Roman.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!