Banat
Cateheză interactivă (dialog catehetic) la Centrul de Servicii de Asistență Socială pentru Persoane Vârstnice Reșița

Cateheză interactivă (dialog catehetic) la Centrul de Servicii de Asistență Socială pentru Persoane Vârstnice Reșița

06 August 2018

La invitația Centrului de Servicii de Asistență Socială pentru Persoane Vârstnice Reșița, în sala de festivități, preotul Borislav Tasici a susținut, cu ocazia acestui început al Postului Adormirii Maicii Domnului, o cateheză biblică, interactivă, cu tema „Cunoaşterea învăţăturii ortodoxe despre Maica Domnului”. Cateheza, din punct de vedere stilistic, este un scenariu de dialog catehetic, un mijloc de orientare ce valorifică practic slujirea pastoral-catehetică, o abordare ce continuă finalitatea actului catehetic-formativ.

Colocviul a debutat cu câteva rugăciuni închinate Maicii Domnului, rostite de către unii dintre membrii grupului catehetic. Abordarea temei s-a făcut treptat, evitându-se limbajul strict teologic, pledând în favoarea simplităţii expresive, mai ales atunci când au fost aduse argumente cu temeiuri dogmatice, scripturistice și patristice, la referința făcută de mai multe texte biblice despre Maica Domnului.

De asemenea, s-a evidenţiat şi slujirea duhovnicească a Maicii Domnului, reprezentativă în viața credincioșilor și în misiunea Bisericii, cu referirile permanente la formulele de adresare din cultul Bisericii, deosebit de sugestive întâlnite în Sfânta Liturghie, la unele imnuri liturgice, rugăciuni sau chiar la consemnările din sinaxar, referiri ce au concentrat și au constituit partea timpului acordat din conversația derulată prin întrebări, adresate atât de preot, cât şi de către membrii grupului, ce s-a dovedit de un real caracter interactiv, spontan și creativ.
În încheierea acestei întâlniri de dialog catehetic, au fost reluate unele învăţături de credință expuse - cu îndemnul de urmare a modelului moral desăvârşit al Maicii Domnului, păstrând în suflet dimensiunea duhovnicească a virtuţilor ei excepţionale.

Totodată, a fost reținută aten­ția asupra rugăciunii în viața noastră, nominalizând impor­tanța Paraclisului Maicii Domnului, precum și celelalte rugăciuni de laudă aduse sub formă de Acatist, însă, toate acestea… să fie însoțite cu postul, faptele bune și milostenia. (Pr. Borislav Tasici)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!