Transilvania
Centenarul Marii Uniri serbat în Parohia Hotar, Eparhia Oradiei

Centenarul Marii Uniri serbat în Parohia Hotar, Eparhia Oradiei

Pr. Silviu Dobai, 19 Septembrie 2018

În anul aniversării Centenarului Marii Uniri, duminică după-amiază, 16 septembrie, în Parohia Hotar din Eparhia Oradiei, la vechea biserică de lemn în care şi-a găsit adăpost şi Horea în drumul său spre Viena, au răsunat tradiţionalele tulnice, chemând la rugăciune credincioşii satului. Biserica veche, monument istoric, construită în anul 1714 şi restaurată în anul 2014 şi-a primit oaspeţii. Evenimentul a fost deschis de slujba de Te Deum oficiată de parohul Horaţiu Bocşan, împreună cu preotul Vasile Ficuţ din Ţeţchea.

În cuvântul său de bun venit, parohul a evidenţiat valoarea inestimabilă a lăcaşului de cult, accentuând legăturile fiinţiale cu moşii, strămoşii, eroii şi martirii neamului, care prin jertfa lor au făcut posibilă unitatea de credinţă şi neam.

Sărbătoarea a continuat cu momentul artistic al tulnicăreselor venite din Bistrița, conduse de Mariana Gligor, declarată „tezaur uman”, titlu onorific acordat de Ministerul Culturii.

În continuare, Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, a evidenţiat valoarea de patrimoniu a bisericii din Hotar, iar profesorul de istorie Alin Paşcalău, cadru didactic la Colegiul „Alexandru Roman” din Aleşd, a rememorat faptele şi jertfele ce au dus la unirea românilor într-o singură ţară.

Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Ansamblul „Datina”, condus de Cristian Strugar, Primăria Ţeţchea, prin primarul Ovidiu Drimba şi consilierul judeţean Bujor Chirilă, fostul primar şi fiu al satului Hotar. La final, parohul Horațiu Bocșan a mulţumit tuturor celor prezenți îndemnându-i „să-şi păstreze cu sfințenie în inimă credinţa stră­moșească şi dragostea de neam”.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!