Timp liber
Chamonix, poarta spre cel mai înalt munte al Europei

Chamonix, poarta spre cel mai înalt munte al Europei

ştefan Mărculeţ, 10 Octombrie 2009

Munţii Alpi impresionează de sute de ani prin peisaje unice şi frumuseţi naturale, pe care, acum, tehnologia modernă le-au făcut accesibile turiştilor din lumea întreagă. Vârful Mont Blanc, cel mai înalt din Europa, poate fi admirat astăzi de orice turist care ajunge în staţiunea Chamonix, de la poalele versantului. Aici, cea mai modernă telecabină din Europa oferă posibilitatea de a urca până la altitudinea de 3.842 m, de unde vârful mereu acoperit de zăpadă poate fi văzut îndeaproape. Din acelaşi loc se pot vedea echipe de alpinişti care încearcă să-l „cucerească“ şi să câştige admiraţia tuturor.

Pentru turiştii dornici să admire peisajele care înconjoară cel mai înalt vârf al Europei, staţiunea Chamonix din Franţa este locul ideal pentru a porni aventura prin Alpi. În fiecare zi de vară, aproximativ 100.000 de turişti de pe toate continentele, fie amatori sau profesionişti în drumeţii montane, caută o modalitate de a se apropia şi admira vârful mereu acoperit de zăpadă. Pe timp de iarnă, numărul acesta scade la 60.000, după cum arată Biroul de turism al staţiunii Chamonix. Situată la 15 km de graniţa cu Elveţia şi la aceeaşi distanţă faţă de Italia prin celebrul tunel Mont Blanc, în partea de nord-vest a Munţilor Alpi, Chamonix oferă iubitorilor de munte posibilitatea de a utiliza fie modernele tehnologii de urcare pe versanţii de aici, fie accesul la principalele căi de alpinism profesionist.

Gheţarul mişcător

Primul peisaj care impresionează turiştii ajunşi în Valea Chamonix este cel creat de gheţarul de pe versanţii Bossons şi Mont Blanc, cea mai mare scurgere de gheaţă din Europa. Din cauza structurii versantului pe care se află, gheţarul alunecă spre poalele muntelui aproximativ 300 de metri pe an.

Gheţarul este faimos şi prin istoria lui, imortalizată într-o expoziţie de imagini la Chalet du Glacier des Bossons. De aici aflăm că prima grotă săpată în gheaţă datează din 1870. Din păcate, nu lipsesc nici avertizările specialiştilor cu privire la faptul că acest gheţar de pe Bossons şi Mont Blanc este extrem de vulnerabil schimbărilor climatice din ultimii ani.

Din Chamonix, spre paradisurile montane

Valea Chamonix se întinde pe 17 km pătraţi şi are origini glaciare. Centrul staţiunii se află la o altitudine de 1.035 m, iar cea mai mare altitudine a Văii, de 1.462 m se află în satul Le Tour. Pe lângă cunoscutul vârf Mont Blanc (4.808 m), staţiunea Chamonix este dominată şi de vârful Mont Dolent, de 3.820 m, graniţa naturală şi locul unde converg cele trei ţări europene care împart Alpii. Ajunşi în staţiunea franceză de la poalele Alpilor, turiştii se îndreaptă spre două principale destinaţii montane. Prima se numeşte Aigulle de Midi, o adevărată staţiune la 3.842 m altitudine, de pe care se poate admira Mont Blanc şi împrejurimile şi unde se poate ajunge cu telecabina.

A doua destinaţie este Montenvers-Mer de Glace, la o altitudine de 1.913 m, unde se poate ajunge cu un tren special şi unde se poate admira „Marea de gheaţă“ şi versanţii Drus şi Grands Jorasses. Desigur, din Chamonix se pot vizita multe alte locuri, versanţi şi peisaje naturale, însă cele două locuri amintite sunt preferatele turiştilor.

La o mie de metri de Mont Blanc

Turiştii care doresc să admire îndeaproape vârful Mont Blanc, de 4.808 metri, au opţiunea ca, în schimbul unei sume destul de consistente, să urce cu o telecabină despre care administratorii spun că ar fi cea mai modernă din Europa.

Ajunşi cu această telecabină până la Aigulle de Midi, la 3.842 de metri altitudine, cea mai „înaltă“ terasă panoramică a staţiunii Chamonix, ochii vizitatorului sunt furaţi de împrejurimi: vârful Mont Blanc este păzit într-un peisaj de vis de versanţii Matterhorn, Monte Rose, Grandes Jorasses, Aiguille Vertes şi Drus. Având deschidere de 360 de grade, terasa panoramică de pe Aigulle de Midi oferă turiştilor posibilitatea să admire graniţele naturale care despart Franţa, Elveţia şi Italia.

Diversele locaţii ale terasei, situate la altitudini diferite, oferă prilejul de a admira şi versanţi precum Aiguilles Rouges, Aravis, Genevois, Chablais şi Chartreuse. Pe timp de vară, o gondolă panoramică pleacă de pe Aiguelle de Midi spre Point Helbronner, în Italia, turiştii admirând locurile glaciare, Valea Aosta şi Piedmont.

Marea de gheaţă

A doua mare destinaţie turistică care îşi are punctul de plecare la Chamonix este Mer de Glace, sau Marea de Gheaţă. La aproape 2.000 de metri altitudine, Mer de Glace este uşor accesibilă datorită trenului special Montenvers-Mer de Glace. Această linie ferată montană funcţionează din 1908, cu aproape un secol după ce zona a fost intens vizitată de cercetători care au scos la iveală frumuseţea şi unicitatea ei.

Pe o suprafaţă impresionantă, acoperită în permanentă de gheaţă, cercetătorii au creat un adevărat „sit“ turistic, prin săparea unor grote în gheţar, ce pot fi vizitate şi care nu sunt doar simple grote. Artişti din întreaga lume vin în fiecare an pentru a sculpta în gheaţă adevărate opere de artă şi pentru a le înlocui pe cele pe care temperaturile din timpul verii le distrug. Acest lucru a devenit o tradiţie de mai bine de 50 de ani. Mer de Glace este locul care a inspirat scriitori şi artişti precum J. J. Rouseau, V. Hugo, Goethe şi mulţi alţii.

Rezervaţie naturală de 4.000 de hectare

Iubitorii de natură nu sunt nici ei neglijaţi de traseele turistice oferite de staţiunea Chamonix. În Aiguilles Rouges, zonă aflată sub jurisdicţia comunei Chamonix, se pot admira minuni ale naturii: lacuri mici, roci, vestigii glaciare, plante rare etc. Aiguilles Rouges este una dintre cele trei rezervaţii naturale vizitate anual şi care împreună cu Carlaveyron în Les Houches şi Vallon de Berard, în comuna Vallorcine, formeză un parc natural de peste 4.000 de hectare. Vara, la Aiguilles Rouges se găsesc amenajate laboratoare de cercetare, expoziţii de plante, iar uneori se organizează conferinţe pe teme bio-etice din care nu lipsesc prezentări de faună şi floră din zona respectivă.

Sătucul de la munte, astăzi asaltat de turişti

Chamonix fusese un simplu sat de la munte până în 1741, când doi aristrocraţi englezi, William Windham şi Richard Pocock, au deschis englezilor turismul spre Mer de Glace, tocmai din Chamonix. Potenţialul turistic şi aşezarea deosebită au făcut din Chamonix un punct turistic important chiar din 1770, când au început să se construiască aici primele hoteluri, aflăm din site-ul comunei Chamonix. După cucerirea vârfului Mont Blanc în 1786, a avut loc treptat, sub influenţa scriitorilor romantici care au trecut pe aici, schimbarea mentalităţii localnicilor care susţineau idea conservării totale a locurilor montane. Crearea unei infrastructuri care să permită accesul la Chamonix, precum şi găzduirea Jocurilor Olimpice de iarnă din 1924, au făcut din Chamonix un loc visat de turişti din întreaga lume. Clădirile care păstrează şi astăzi arhitectura şi farmecul aşezărilor de la munte, restaurantele şi hotelurile de lux, liniştea şi locurile de relaxare sunt ingredientele unei vacanţe de neuitat la poalele muntelui care veghează de milenii inima Europei.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!