Moldova
„Şcoala altfel... de vară“, în Parohia Băişeşti

„Şcoala altfel... de vară“, în Parohia Băişeşti

Pr. Georgian Rotar, 12 August 2017

La iniţiativa Protoieriei Fălticeni de a organiza pe parcursul vacanţei şcolare diferite activităţi pentru tineret, Şcoala Gimnazială din Băişeşti, comuna Cornu Luncii, în parteneriat cu Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, a organizat, în perioada 24-31 iulie 2017, proiectul extraşcolar intitulat „Şcoala altfel....de vară”, ediţia I, la care au participat 45 de copii din comună.

Partener la această activitate a fost Protoieria Fălticeni, reprezentată de pr. protoiereu Adrian Dulgheriu.

Pentru copiii din mediul rural a devenit o obişnuinţă ca în vacanţa de vară să petreacă timpul dezorganizat, între televizor, calculator şi jocul cu mingea. Anul acesta, s-au propus diferite activităţi prin care copiii să-şi petreacă într-un mod cât mai plăcut şi util timpul liber, părinţii lor fiind de acord şi chiar s-au implicat. Astfel, Biserica şi Şcoala au desfăşurat pentru copii activităţi educative şi recreative, care să îi ajute pe cei mici în dezvoltarea şi formarea lor în spiritul valorilor moral- creştine.

Programul zilnic al copiilor din comuna Cornu Luncii a început la Biserica „Sfinţii Voievozi”, unde copiii au citit rugăciunile dimineţii, iar pr. paroh Constantin Stavovei i-a binecuvântat şi le-a ţinut cuvânt de învăţătură. Majoritatea activităţilor s-au desfăşurat la şcoala din localitate, prin diferite ateliere în care copiii au participat prin rotaţie. Atelierele au fost diferite în fiecare zi, cum ar fi: jocuri de autocunoaştere, „artistul din mine” (pictură, colaj, olărit, origami şi împletituri), teatru, vânătoare de comori, jocuri recreative şi sportive. La biserică, copiii au participat la Taina Sfântului Maslu, au învăţat să bată toaca şi au adresat întrebări părintelui paroh Constantin Stavovei.

Părintele protoiereu Adrian Dulgheriu a fost prezent la aceste activităţi, unde i-a sfătuit pe cei mici să asculte de învăţătorii lor, de părinţii lor, dar şi de părintele lor duhovnicesc, să fie mereu aproape de biserica parohială, în care ei au fost botezaţi, pentru ca astfel ei să devină buni creştini. Totodată, părintele a salutat această iniţiativă de o organiza activitatea în Băişeşti, mulţumind astfel domnului director al Şcolii Gimnaziale Vasile Pohoaţă, doamnei preotese Dana Stavovei, care este şi învăţătoare la această şcoală, şi tuturor care au făcut parte din acest proiect, rămânând cu speranţa că nu se va opri doar la prima ediţie.

Pe lângă aceste activităţi, copiii au avut parte şi de o drumeţie pe Lunca Moldovei, iar spre lăsatul serii, au participat la un frumos foc de tabară. Operele copiilor au fost expuse la şcoala satului pentru a putea fi admirate de către părinţi, dar şi de către consătenii lor, copiii fiind rasplătiţi cu diplome şi cadouri.

Pe perioada acestei activităţi, copiii au fost îndrumaţi în activităţile pe care le-au înterprins de către învăţătoarele Dana Stavovei, Cristina Cojocariu şi Aldea Virginia, ajutate de către voluntarii: Popovici Diana, Vultur David, Vasilovici Narcisa, Vodă Georgian, Cioban Adrian, Cora Andra, Cora Loredana, Ciotină Ciprian, Blanariu Ionuţ, Blanariu Dionisie, Negrea Vasilovici, Ciotină Ionela şi fotograful Cioban Cătălin.

La final, înv. Dana Stavovei a mulţumit tututor celor care au făcut posibil această acţiune, urmând ca ediţia de anul viitor să se desfăşoare în colaborare cu Şcoala gimnazială din Horodnicul de Sus.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!