Moldova
Comemorare la Scărişoara şi Măgura Ocnei

Comemorare la Scărişoara şi Măgura Ocnei

Constantin Ciofu, 14 Noiembrie 2018

Un nou monument va aduce aminte de jertfa eroilor neamului. Acesta a fost ridicat în localitatea Scărişoara din judeţul Bacău. Eroii români căzuţi în luptele pentru întregirea neamului au fost omagiaţi luni, 12 noiembrie, în mod deosebit în Protopopiatul Oneşti.

În Parohia Scărişoara din Protopopiatul Sascut, judeţul Bacău, au fost sfinţite duminică, 11 noiembrie 2018, un monument ridicat în cinstea eroilor şi o clopotniţă. Slujba a fost oficiată cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, de un sobor de preoţi. Momentul sfinţirii a fost precedat de alocuţiunile pe care distinşii oaspeţi, autorităţi centrale şi judeţene, le-au rostit pentru a sublinia importanţa momentului festiv. A urmat dezvelirea monumentului pe care sunt trecute numele celor care au luptat în cele două războaie de reîntregire naţională şi care au fost locuitori ai satelor Rogoaza şi Fofaza. Programul a continuat cu un moment artistic realizat de elevii Şcolii Gimnaziale Corbasca. La finalul festivităţii, părintele paroh a mulţumit primarului Nicuşor Andone-Puşcaşu, care a sprijinit edificarea monumentului, precum şi distinşilor invitaţi. În ziua de 12 noiembrie 2018, la o zi după aniversarea Centenarului încheierii Primului Război Mondial, eroii români căzuţi în luptele pentru întregirea neamului au fost omagiaţi în mod deosebit în Protopopiatul Oneşti. Din încredinţarea şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, un sobor de preoţi sub protia părintelui Ioan Bârgăoanu, protopop de Oneşti, a săvârşit slujbe de pomenire a eroilor. Acestea s-au slujit în trei puncte de o deosebită importanţă spiritual-naţională, şi anume: la Monumentul eroilor de pe Măgura Ocnei, la Mormântul Eroului locotenent Nicolae Macarie din curtea Bisericii ,,Sfinţii Arhangheli” din Poiana Sărată şi la Cimitirul Eroilor de la Biserica - „Mausoleu duhovnicesc al eroilor” din Oituz.

Serviciile religioase au fost urmate de ceremonii militare, depuneri de coroane de flori şi alocuţiuni. Din cele trei locaţii alese au fost luate mostre de pământ. Recipientele vor fi depuse în mod simbolic în Cetatea Reîntregirii din Alba-Iulia, atât în catedrala ortodoxă, cât şi în Muzeul Unirii, pentru a marca apogeul serbărilor dedicate Centenarului Marii Uniri. De asemenea, acţiunea s-a dorit a fi o conştientizare a jertfei înaintaşilor pentru unitate naţională, atât pentru generaţiile actuale, cât şi pentru cele viitoare.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!