Actualitate religioasă
Fotografii: Monitorul de Vrancea

Comemorarea eroilor români la Mărășești

Dragoș Olteanu, 09 August 2017

La Mausoleul Eroilor Români din Primul Război Mondial de la Mărășești, județul Vrancea, duminică-seară, în 6 august, a avut loc un eveniment comemorativ intitulat „Centenarul Marelui Război, Vrancea Eroică 1917-2017”. La eveniment au participat oficialități ale statului român, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanți ai autorităților centrale și locale.

Delegatul Patriarhului României la Centenarul Marelui Răz­boi a fost Înaltprea­sfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal. Au fost prezenți președintele României, Klaus Iohannis; premierul României, Mihai Tudose; Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei; reprezen­tanți ai Armatei Române, ai auto­rităților publice centrale și locale, ai partidelor politice, ai cultelor, ambasadori, veterani de război, precum și câteva mii de oameni. Ceremonia a început cu intonarea Imnului național, după care au fost trase 21 de salve de tun, iar avioane de luptă din dotarea Forțelor Aeriene Române au survolat zona mausoleului.

În continuare, președintele României a decorat drapelele de luptă a 9 mari unități militare, continuatoarele unităților militare care au luptat acum 100 de ani. De asemenea, plutonierul în retragere Daniel Porumb, rănit în teatrul de operații din Irak în 2007, a vorbit despre semnificația Mausoleului de la Mărășești și a prezentat o scurtă istorie a luptelor din 1917. Slujba de pomenire a eroilor căzuți în Primul Război Mondial a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Pă­rinte Nifon și Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, înconjurați de un sobor de preoți. Cu acest prilej, Arhiepiscopul Târgoviștei a dat citire mesajului de binecuvântare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. „Astăzi, comemorăm cu solemnitate, recunoștință și evla­vie jertfa eroilor căzuți pentru apărarea țării și a valorilor creș­tine și naționale. Aici, la Mără­șești, înaintașii noștri au scris o glorioasă pagină de eroism și vitejie, pentru ca pământul țării noastre să fie liber de orice asuprire, pentru ca idealul de secole al tuturor românilor, crearea României Mari, să se împlinească”, se arată în mesajul transmis de Patriarhul României. În cadrul ceremoniei au susținut discursuri preșe­din­te­le Klaus Iohannis; președintele Se­natului, Călin Popescu Tăricea­nu, precum și alți reprezentanți.

Cruce comemorativă la Haret

Tot duminică a avut loc o ce­remonie militară și religioasă la Cota 100 din localitatea Ha­ret (Mărășești). Înaltpreasfin­țitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a sfințit Crucea comemorativă ridi­cată în cinstea căpitanului Grigore Ignat și a celor 200 de militari români din compania de mitraliori, căzuți la datorie la Cota 100, pentru îndpelinirea misiunii de luptă: „Pe aici nu se trece!”.

La finalul slujbei de Sfințire, Înaltpreasfințitul Părinte Arhi­episcop Ciprian a precizat că „ori de câte ori ne întâlnim la un moment comemorativ sau de pome­nire a sufletelor celor ce s-au jertfit pentru patrie și neam, cea mai mare recunoștință pe care noi putem să o arătăm lor este aceea de a le urma exemplul. Toți, indiferent de responsabilitatea pe care o are fiecare în societate – în Armată, în Biserică sau în alte domenii de activitate –, să învă­țăm să fim uniți între noi și să prețuim ceea ce am primit de la înaintași, moștenirea culturală, spirituală și pământul sfânt al patriei noastre, care a fost udat cu sânge de eroi”.

Manifestările comemorative de la Mărășești au fost organizate de Consiliul Jude­țean Vrancea, în parteneriat cu Ministerul Apă­rării Naționale.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!