Concursul „100 de mărturii despre: credinţă şi unire, prietenie şi iubire“, desfăşurat la Protoieria Iaşi 3

Pr. Teodor Mihăilă, 21 Aprilie 2018

Joi, 19 aprilie 2018, la sediul Protopopiatului Iaşi 3 a avut loc faza pe protopopiat a Concursului Patriarhal „Unirea: libertate şi unitate". Comisia coordonată de părintele protopop Mihail Roşu a jurizat două portofolii realizate de Parohia Scobâlţeni şi de Parohiile Lunca Cetăţuii 1 şi 3.

Identitatea naţională şi constituirea poporului român, împlinite prin Marea Unire de acum o sută de ani, se regăsesc în ecoul lor din inimile românilor în care vibrează această dorinţă de refacere a unităţii şi care îşi clădesc conştiinţa unităţii de neam prin manifestări culturale, artistice şi religioase.

Activităţile catehetice cuprinse în Proiectul „100 de mărturii despre: credinţă şi unire, prietenie şi iubire" au fost realizate de către Parohia Scobâlţeni, în colaborare cu alte instituţii zonale, dar şi cu un partener din Republica Moldova, evidenţiind astfel caracterul unitar al neamului românesc şi dorinţa de reunire. Al doilea proiect, „Contribuţia Bisericii Ortodoxe din Moldova la Marea Unire din 1918", a fost realizat de către Parohiile Lunca Cetăţuii 1 şi 3, participând un număr de 37 de copii. În urma jurizării, câştigătorul acestei etape este proiectul Parohiei Scobâlţeni, care va reprezenta Protopopiatul Iaşi 3 la faza eparhială a Concursului Patriarhal „Unirea: libertate şi unitate", ce va avea loc în data de 26 aprilie 2018.

Părintele Bogdan Orzetic de la Parohia Scobâlţeni ne-a relatat următoarele: „Ne-am dorit ca, la 100 de ani de la Marea Unire, tinerii elevi din comunitatea noastră, alături de părinţii şi rudele lor, să-şi cunoască identitatea istorică şi de neam, identitatea creştină, duhovnicească, spirituală, să prindă gustul filantropiei, să relaţioneze şi să se cunoască între ei, să înveţe să se bucure de ceea ce fac împreună pentru ei şi semenii lor şi să împărtăşească şi altora experienţele avute în cadrul tuturor activităţilor. Grupul nostru omogen, alcătuit din circa 25 de tineri ai parohiei, care se implică şi în activităţile extraparohiale, spre exemplu Marşul pentru Viaţă, ITO Iaşi, îşi doreşte, de asemenea, să se lanseze şi în alte activităţi, concursuri, festivaluri, căutând să menţinem pulsul creştin-ortodox românesc".

Aceste două proiecte catehetice, dar şi alte activităţi din cadrul parohiilor Protopopiatului Iaşi 3, legate de tematica Marii Uniri, sunt reverberaţii ale anului 2018 - „Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918".


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!