Actualitate religioasă
Conferință despre istoria comunității ortodoxe române din Paris

Conferință despre istoria comunității ortodoxe române din Paris

Alexandru Ojică, 06 Noiembrie 2017

Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale a organizat, sâmbătă, 4 noiembrie 2017, la Paris, conferința cu titlul „Zilele Catedralei” în contextul împlinirii a 165 de ani de la întemeierea primei comunități românești la Paris (1852), 135 de ani de la cumpărarea Catedralei Mitropolitane (1882), 125 de ani de la sfințirea Catedralei Mitropolitane (1892). La evenimentul transmis în direct pe pagina de youtube Apostoliatv au participat IPS Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale; PS Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei; PS Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei; PS Părinte Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, alături de clerici și credincioși din regiunea pariziană și Île de France.

Prima conferință „Biserica-catedrală română din Paris: 125 de ani de istorie și mărturisire a cre­dinței ortodoxe”, a fost sus­ți­nută de profesorul și cercetătorul Luc Barbulesco. „Prezența slujitorilor Altarului împreună cu comunitatea română la Paris a fost o dovadă atât a atașamentului față de patria-mamă România, cât și a deschiderii față de marile idei europene ale acestui secol. Mă gândesc la Eugen Ionesco, la Constantin Brâncuși, care prin talentul lor nu au fost doar români, ci și-au manifestat spiritul și vocația spre universal”, a subliniat profesorul Barbulesco.

A urmat apoi o prelegere a fizicianului român Basarab Nicolescu, cu titlul „Câteva reflecții asu­pra comunității intelectuale a Exilului Român de la Paris (1947-1989)”. Marile figuri române, amin­tea Basarab Nicolescu, Mircea Eliade, Emil Cioran, Horia Damian, „sunt o pagină importantă din istoria poporului român prin ceea ce au dăruit umanității. De aceea, mărturisindu-ne credin­ța, ne amintim și de cei ce s-au luptat în exil ca imaginea României să fie recunoscută la justa ei valoare cu valențe universale”.

Cercetătorul Adrian Nicolae Petcu a vorbit celor prezenți despre „Biserica română de la Paris în primii ani ai exilului după al Doilea Război Mondial”.

Părintele Florin Țușcanu și profesorul Dumitru Bustan au portretizat într-un montaj audiovizual câteva din „Marile perso­nalități ale culturii române în Franța și la Paris”.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif a reamintit celor prezenți cât de importantă este cunoașterea trecutului comuni­tății române de la Paris, o istorie zbuciumată, adeseori de ne­înțeles prin tot ceea ce s-a întâmplat, dar una fundamentală pentru românii care locuiesc în diasporă. La final a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru slujitorii catedralei trecuți la Domnul.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!