Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit duminică, 24 noiembrie, Sfânta Liturghie la Paraclisul arhiepiscopal „Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul
Conferința „Luminile Evului Mediu întunecat”
La Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București a avut loc miercuri, 23 ianuarie, conferința „Luminile Evului Mediu întunecat” susţinută de prof. dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române. În cadrul întâlnirii academicianul a arătat specificul lumii medievale apusene și a demontat unele concepții greșite despre această perioadă istorică, ce s-a remarcat prin creativitate, legături familiale puternice, onoare și o relaţie puternică cu Dumnezeu și Biserica.
La conferința moderată de etnologul și teologul Costion Nicolescu au participat și pr. prof. dr. Constantin Coman de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, și prof. dr. arh. Marian Moiceanu, rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, gazda întâlnirii, care și-a exprimat satisfacția că studenții acestei instituții au putut participa în perioada sesiunii la o conferință pe o temă atractivă dedicată reevaluării Evului Mediu. Invitații au fost prezentați de Costion Nicolescu, care a spus că societatea românească are nevoie de astfel de dezbateri și a evidențiat că președintele Academiei Române, prin discursul științific, rigoare și calitățile didactice, are de îndeplinit o slujire frumoasă pentru neamul nostru, de redeșteptare și reașezare în normalitate.
În continuare, academicianul Ioan Aurel Pop a susținut conferința „Luminile Evului Mediu întunecat”. „Valorile Evului Mediu se bazau pe ierarhie, credință, supunere, privilegiu, onoare, comunitate sau corporație. Omul Evului Mediu nu putea trăi în afara unei societăți organizate. Orice analiză a lumii medievale trebuie să pornească de la aceste concepte. Evul Mediu întunecat este un clișeu născut din considerente anistorice, nepotrivite investigării trecutului.(...) Lumea modernă, mai ales prin Revoluția franceză, a aruncat un oprobriu greu, apăsător, pe care Romantismul a încercat fără prea mare succes să îl îndepărteze, pentru că a alunecat și spre o imagine ușor idealizată a Evului Mediu din care proveneau ruine fascinante, cavaleri în turnir, onoare cavalerească, romane galante etc.”, a explicat președintele Academiei Române.
Departe de a fi o perioadă de stagnare sau de involuție, Evul Mediu a adus o contribuție majoră la dezvoltarea artelor frumoase, culturii și la îmbogățirea vieții omului. „Cine mai știe că Evul Mediu a inventat cartea sub formă de codice când în antichitate erau folosite numai volumina, adică suluri, și atunci s-a inventat cartea propriu-zisă. La noi, în limbaj bizantino-slav, codicele se cheamă sbornic, la plural sbornice. Cine mai știe că Evul Mediu a inventat muzica bazată pe ritm, nu pe măsură, care e foarte modernă. Cine mai știe că Evul Mediu a inventat teatrul participativ, în care trupele de teatru umblau prin târguri și prin sate, iar 5-6 actori jucau împreună cu publicul și îi îndemnau pe cei din public să intre în jocul lor și erau răsplătiți la final cu un ban. Cine mai știe de gama muzicală. În antichitate nu se foloseau notele, cum le foloseau medievalii. În Evul Mediu s-a inventat romanul care nu era în antichitate”, a spus prof. dr. Ioan Aurel Pop.
Întrucât evenimentul a făcut parte din seria de conferinţe „Cuvântul Crucii” şi a fost organizat în cadrul expoziţiei „Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani”, pr. prof. dr. Constantin Coman a vorbit despre Crucea ca lepădare de sine și asumarea condiției smerite nu numai la nivel personal, ci și la nivelul mai larg al popoarelor. Părintele profesor a arătat că Crucea ca jertfă și lepădare de sine este un demers pe care Dumnezeu îl oferă omului ca soluție la toate problemele și provocările. De asemenea, a arătat că poporul român, în mod umil și jertfelnic, a salvat aproape 500 de ani, în timpul ocupației turcești, toate centrele ortodoxe din răsărit nu prin cruciada armelor, ci prin danii și daruri, adică prin jertfirea celor trebuincioase acestui neam și oferirea altora.
La final, academicianul Ioan Aurel Pop a răspuns și unor întrebări venite din partea auditorilor. Conferința „Luminile Evului Mediu întunecat” a fost organizată de Asociaţia Eleon.