În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Conferință și sesiune de evaluare la Centrul „Dumitru Stăniloae” din Paris
La Catedrala Mitropolitană „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris, a avut loc, marți, 10 octombrie, deschiderea sesiunii anuale de evaluare a Centrului Ortodox de Studii și Cercetare „Dumitru Stăniloae”. Evenimentul a reunit profesori de la facultățile de teologie ortodoxă din București, Cluj-Napoca, Sibiu și studenți din România și diasporă (Italia, Franța, Marea Britanie).
Cu această ocazie, directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Radu Preda, a susținut conferința cu tema „Biserica în comunism. Adaptare, rezistență, sfințenie”. Radu Preda a precizat că Biserica Ortodoxă este orientală prin tradiția și cultura ei și europeană din punctele de vedere geografic și mental. „De la căderea Bizanțului și începerea procesului de emancipare națională și articulare a principiilor de jurisdicție autonome și autocefale în Europa de Est, Ortodoxia, care cândva era o Biserică a Răsăritului, devine încetul cu încetul o realitate eminamente europeană. Diversele forme prin care Biserica Ortodoxă a trăit experiența comunismului ne arată că din cele 16 Biserici Ortodoxe autocefale și autonome 12 sunt pe continentul european și în Caucaz, iar din acestea 8 sunt în Uniunea Europeană. În prezent, jumătate din Ortodoxia mondială este membră a Uniunii Europene. Asta explică de ce trauma totalitarismului a ajuns să fie un element identitar pentru Ortodoxia europeană și, dincolo de granițele ei geografice, pentru întreaga Ortodoxie”, a conchis teologul Radu Preda.
În cuvântul de deschidere, pr. conf. dr. Patriciu Vlaicu a vorbit despre cei 10 ani de funcționare a Centrului Ortodox de Studii și Cercetare „Dumitru Stăniloae” (CDS) și a făcut o prezentare succintă a modulelor de studii. „Acum 10 ani era inaugurat Centrul «Dumitru Stăniloae», la Paris, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Acest centru și-a trasat ca misiune să împlinească o apostolie într-un context în care vocația mirenilor se deschide spre teologie și, în același timp, dorința preoților este de a rămâne apropiați de această lucrare academică. Începând cu anul academic 2017-2018 vom înființa două module, unul legat de aprofundarea legăturii noastre cu Sfânta Scriptură, «Cum citim Sfânta Scriptură?», iar celălalt modul va fi despre teologii ortodocși din secolul XX”, a subliniat părintele Patriciu Vlaicu, coordonator al secțiunii în limba română a CDS.