Banat
Conferința „Spovedanie și educație” la Timișoara

Conferința „Spovedanie și educație” la Timișoara

Răzvan Fibișan, 14 Aprilie 2016

În cadrul programului de comunicări prepascale, organizate de Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, împreună cu Arhiepiscopia Timișoarei şi Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi, filiala Timişoara, a avut loc marți, 12 aprilie, în sala festivă a Centrului eparhial din Timișoara, conferința „Spovedanie și educație”, susținută de părintele conf. dr. Vasile Vlad, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad.

La eveniment au participat părintele Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei, părintele prof. conf. dr. Nicolae Morar, de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, cadre didactice, studenți, dar și numeroși tineri și credincioși timișoreni.

Părintele conf. dr. Vasile Vlad a abordat tema „Spovedanie și educație” plecând de la etimologia cuvântului „educație”. În acest sens, părintele a explicat faptul că termenul de „educație” vine de la latinescul educatio, educationis și înseamnă „creș­tere”, iar verbul „educo, -are” înseamnă „a face să crească”. De asemenea, a arătat că, dacă acest verb este trecut la categoria a III-a, el ar avea următoarele înțelesuri: „a scoate, a face să iasă, a da la iveală, a naște, a înălța”.

Educația și sfințenia - împlinirea umanului

Educația are menirea să scoată, să dea la iveală ceea ce deja purtăm întru noi; educația, în sensul cel mai profund al cuvântului, este doar în legătură cu sfințenia. Așadar, actul educației este, în spațiul Bisericii, mult mai mult decât un act informativ, întrucât el reorganizează viața, asumând modul de viețuire, pe coordonatele sfințirii.

Nu în ultimul rând, părintele Vasile Vlad a vorbit și despre corelația dintre spovedanie și educație și a arătat că, „în cadrul spovedaniei, se poate vorbi, în modul cel mai deplin, de un act educațional atât teoretic, cât și formativ, pentru că, în Taina Spovedaniei, nu se găsește o simplă educație, ci o sfântă educație. În spovedanie, actul educației își găsește plinătatea și plinirea, pentru că spovedania acționează în destinul final al omului, recuperând atât viața pământească, cât și destinul veșnic al persoanei”.

Totodată, părintele profesor a subliniat faptul că în actul spovedaniei preotul „lucrează” preoția lui Hristos, cu alte cuvinte preotul readuce omul în cer, unind umanitatea cu divinul. „Când preotul spovedește, el nu face lucrul său, ci lucrul lui Hristos. De aceea, la spovedanie, preotul nu se mai găsește cu priceperea, cultura, cu psihologia și cu știința sa, ci acolo preotul se află în situația de a da cuvântul lui Dumnezeu către cel care se spovedește. Acolo nu mai există un dialog psihologic, un dialog de la om la om, ci o realitate care îl depășește și pe preot, ca om, și pe cel care se spovedește. Acolo este, de fapt, o întâlnire cu Dumnezeu”, a subliniat pr. conf. dr. Vasile Vlad.

În încheierea conferinței, corul studenților teologi, condus de către părintele Laurian Popa, a susținut un recital coral de imnuri specifice perioadei Postului Mare.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!