Banat
Conferințe preoțești pe tema „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”

Conferințe preoțești pe tema „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”

Diac. Răzvan Fibișan, 07 Noiembrie 2018

În Arhiepiscopia Timișoarei a debutat luni, 5 noiembrie, șirul conferințelor preoțești de toamnă. Astfel, preoții din cadrul Protopopiatului Timișoara II s-au reunit în Biserica „Sfântul Proroc Ilie” a Parohiei Timișoara Fabric, unde a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, iar preoții din cadrul Protopopiatului Timișoara I s-au reunit la Parohia Timișoara-Iosefin, unde a fost prezent și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Cele două conferințe preoțești au început cu slujba Te Deum-ului, la finalul căreia a fost rostit un cuvânt de învățătură.

Pe temeiul celor hotărâte de Sfântul Sinod, la conferinţele preoţești de toamnă din acest an se va trata tema „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, structurată pe următoarele capitole: Slujitori ai Bisericii - promotori ai Marilor Uniri din anii 1600, 1859 şi 1918; Biserica şi armata română în Primul Război Mondial; Consecinţe benefice ale unităţii naţionale asupra unităţii bisericeşti; Unitatea naţională - bază a demnităţii naţionale; Educaţia pentru unitate şi demnitate naţională - o şansă pentru o cooperare internaţională benefică. În cadrul celor două con­ferințe au fost lecturate textele inscripți­o­nate pe monumentele bisericeşti dedicate eroilor şi făuritorilor Marii Uniri din eparhie, fiind totodată analizată situația acestora. De asemenea, a fost prezentată broșura „Biserica românească din Banat și Marea Unire”, apărută la Editura Partoș a Arhiepiscopiei Timișoarei, ce va fi distribuită tuturor preoților din cadrul celor trei eparhii ale mitropoliei. Pe lângă discutarea problemelor de natură administrativă, în cadrul conferinței preoților din Protopopiatul Timișoara II s-a avut în vedere sprijinirea activităților de renovare și de amenajare a noului sediu al protopopiatului.

O altă conferință a avut loc pe 6 noiembrie, la protopopiatele Lugoj şi Făget, iar astăzi, 7 noiembrie, are loc cea de la protopopiatele Sânnicolau Mare și Deta.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!